ŠRO ZA Zadar
ŠRO ZA Zadar
Locirana u krugu kasarne sa Akademijom ZA, pitomačkim klubom i Komandom garnizona
a na adresi Marka Oreškovića.
Do 1977 septembra meseca tu je bila i ŠRO Obalske artiljerije, koja je tada prebačena u
Split, mislim kasarna Divulje
Bila su dva pitomačka diviziona sa po tri baterije.
Januara 1978 izvršeno je generalno čišćenje u oba diviziona, sa normalno kontrolom
da bi sutradan po našem preseljenju u Novi logor, hangari za topovr i haubice, ušli
u zgrade radnici i počeli rušenje, za preuređenje.
Februara 1980 došao sam na kurs komandira PO raketne baterije (maljutke), i bio
smešten u tim rekonstruisanim paviljonima.
013Gonzo- Desetar
- BOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 149
Član od: : 22.05.2023
Godine: : 73
Goran9030, Mikula 67, Doktor Živago, SveJug, poručnik ness and sloba1 like this post
Re: ŠRO ZA Zadar
013Gonzo ::
Do 1977 septembra meseca tu je bila i ŠRO Obalske artiljerije, koja je tada prebačena u
U okviru moje ŠRO u Splitu u Lori je bila Obalska artiljerija, moja Minska, MTS i veza.
Mikula 67- Administrators
- BZF50Bedž zasluga za ForumBOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 279
Član od: : 29.04.2023
Godine: : 57
Doktor Živago likes this post
013Gonzo ::Škola Rezervnih Oficira Zemaljske Artiljerije
Locirana u krugu kasarne sa Akademijom ZA, pitomačkim klubom i Komandom garnizona
a na adresi Marka Oreškovića.
Bila su dva pitomačka diviziona sa po tri baterije.
Januara 1978 izvršeno je generalno čišćenje u oba diviziona, sa normalno kontrolom
da bi sutradan po našem preseljenju u Novi logor, hangari za topovr i haubice, ušli
u zgrade radnici i počeli rušenje, za preuređenje.
Februara 1980 došao sam na kurs komandira PO raketne baterije (maljutke), i bio
smešten u tim rekonstruisanim paviljonima.
Ovo oko rušenja i preuređenja nisam znao. To je za mene novi podatak. Ja sam služio 1987. godine i pamtim to što sam tada video.
sloba1- Potporučnik
- Broj postova : 1444
Član od: : 10.05.2023
Godine: : 61
Doktor Živago- Administrators
- BZF150Bedž zasluga za forum 150BOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 5484
davno je bilo pa se ne sećam svega, ali standardna formacija je mešoviti protivoklopni divizion, tri topovske i dve raketne baterije, baterija tri voda, vod tri oruđa ili tri lansera.Doktor Živago ::Kakva je druže Gonzo bila oznaka za Maljutke( mislim Polk ili Polo) i koliko je u bateriji bilo pultova sa raketama?
jedina dva broja koja su mi ostala u pamćenju je životni vek operatera je 8 sati, komandira baterije 32 sata od početka stupanja u borbu, postojao je i broj oklopnih vozila, ali ...
sve preko toga je bio čist ćar.
013Gonzo- Desetar
Goran9030, Doktor Živago and Matrix like this post
Ja sam bio vezista i uvijek nam je bio problem određivati koliko baterija ima oruđa, odn. nas veziste je uvijek to zanimalo, jer kad smo bili na terenu, svaka baterija je imala svoju šifru, odn. pozivnu oznaku.
Na starom Forumu nitko nije znao odgovoriti na pitanje koliko tenkovska četa ima tenkova?
Ovo za životni vijek operatera je zanimljivo.
Imao sam prilike upoznati operatere na Maljutkama, oi su neki preživjeli, neki nisu, i to u našim prošlim balkanskim cirkusima, pa su mi rekli da Maljutka dobro djeluje na određenu daljinu, a ako je oklop bliže, onda nije dobro jer je raketa neprecizna i brzo te otkriju.
Tako da je ovo definitivno istinit podatak, s tim da su ovi koje sam ja poznavao preživjeli malo duže, a drugi su imali čistu sreću.
U svakom slučaju, hvala na objašnjenju.
Goran9030 likes this post
Sto se tice zivotnog vijeka na bojistu, to sam se uvjerio da je zapisano na nekom drugom mjestu a ne u vojnim udzbenicima.
Pera- Glavni administrator
- Broj postova : 1419
Član od: : 30.04.2023
Goran9030 and Doktor Živago like this post
za tiste redkle, ki ne vedo za kakšno raketo gre, tu je nekaj podatkov in slik:
Uradni naziv rakete je bil, oziroma je še vedno 9M14 Maljutka (rusko Малютка; "malček", NATO oznaka: AT-3 Sagger) je žičnovodena protitankovska raketa, ki so jo razvili v Sovjetski zvezi v 1960 tih letih. Je prva sovjetska človeško prenosljiva protitankovska raketa in najverjetneje tudi najbolj množično proizvajana protitankovska raketa na svetu. V 1960 tih in 1970 tih so proizvajali okrog 25000 raket na leto. Licenčno so jo proizvajali v vsaj petih drugih državah. Raketo se je dalo namestiti tudi na lahka oklepna vozila. Pa tudi na helikopterje.
Maljutka je neprijetno presenetila Izraelce med Jomkipursko vojno, na njen račun izgubili okrog 800 tankov in oklepnih vozil (ta podatek nisem imel možnosti preveriti, se pa mi zdi številk 800 verjetno previsoka).
Slike in tekst so z neta, razen ene ali dveh mojih pripomb.
arcibald01- Zastavnik I klase
- Broj postova : 674
Član od: : 01.05.2023
Doktor Živago and Matrix like this post
Doktor Živago, poručnik ness and Matrix like this post
Ne znam kako se stručno zove.
013Gonzo- Desetar
Kako god bilo, podaci su takvi da se čovjek dobro zamisli.
ma znam, znam, samo navodim godine, zato što su to možda stari podaci kada su bile 70-te godine....Doktor Živago ::Nismo ni mislili druže Gonzo da si te ppodatke proizvoljno stavio ili izmislio.
Kako god bilo, podaci su takvi da se čovjek dobro zamisli.
013Gonzo- Desetar
Pera ::U mom garnizonu protivoklopni divizion se sastojao od dvije topovske (T-12) i jedne raketne baterije. Svaka baterija je imala po sest orudja (dva voda po tri odjeljenja). Maljutke su bile na "berdemima".
Sto se tice zivotnog vijeka na bojistu, to sam se uvjerio da je zapisano na nekom drugom mjestu a ne u vojnim udzbenicima.
U 139. BMP postojao je mješoviti artiljerijski divizion (MAD) i laki artiljerijsko-raketni divizion (LARD).
Na žalost uz ovaj vremenski odmak ne bih mogao puno toga suvislog napisati o njima. Osim što formacijski nisam bio povezan sa njima, neizbježna prašina koja sve pokriva briše i ono malo što sam znao o toj temi.
Možda će se ovdje u nekom trenutku pojaviti neki "Katarinac" koji će biti kompetentniji.
Doktor Živago ::Moj skolski drug je bio pitomac u Zemuniku na top-haubicama Nora 152 mm isto 1987.
Ja sam bio u gradu, Marka Orešković, K-1 u ŠRO.. dužio sam minobacač 120 mm, a posle obuke ostao do kraja u istoj kasarni ali nisam imao dodira sa vojskom i naoružanjem. Radio sam kod Komandanta u kancelariji.
sloba1- Potporučnik
- Broj postova : 1444
Član od: : 10.05.2023
Godine: : 61
Doktor Živago ::Na gornjoj slici je pult za navođenje i raketa Maljutka za navođenje i ovo lijevo je vjerojatno nesto slično optičkom ciljniku sa palicom za okidanje.
Ne znam kako se stručno zove.
Tisti, ki ste v Zadru končali ŠRO za te rakete me popravite, če bom napisal kaj narobe. Ko sem že bil v TO so nas naučili tudi nekaj o teh raketah. Torej, doktore imaš kar nekaj prav. Zadeva na levi je periskop (durbin), da je bilo mogoče raketo spremljati tudi iz rova. Na tleh je pult, na sprednji del lahko priključiš 4 rakete, s tistim "joystick-kom" pa vodiš raketo. Komande naprej, nazaj levo in desno pomenijo, da raketo dvigneš, spustiš ali vodiš bolj v levo ali desno. Vedeti moraš, da raketa ima poseben kabel, kjer se odvija žica po kateri dovajaš elektriko. Če se prav spominjam je domet rakete okoli 3 km, na pultu je poseben gumb, s katerim raketo izstreliš.
Najprej raketo spremljaš s prostim očesom, potem pa gledaš skozi periskop, ki je tudi daljnogled in raketo z joystickom vodiš do cilja.
Tako, bolj poenostavljeno.
Goran9030 and Doktor Živago like this post
Obaveza nam je bila da u grad sa njima NE SMEMO u uniformi već u civilu.
dakle od 01.04.1978 do kraja septembra, Zadar, civil izlazak u grad kad želim ....
013Gonzo- Desetar
Goran9030, Doktor Živago and poručnik ness like this post
Pera ::U mom na nekom drugom mjestu a ne u vojnim udzbenicima.
Da nema mozda neko koji danas trazi neko svoje poreklo iz tog vremena?
SveJug- Poručnik
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF150Bedž zasluga za forum 150
- Broj postova : 2128
ali i rad tzv "zvukovne" baterije.
to su bili žičani mikrovoni sa 50 - 100 metaraa žice, kojima su se snimali zvuci ispaljivanja
protivničke artiljerije, rezultat snimanja se nije pohranjivao već direktno PISAO, perima na mastilo
na beskrajnu traku, (svaki mikrofon svoje pero), i na osnovu analize tragova / kašnjenja zvuka
određivao se pravac i daljina oruđa koje je ispalilo
Sve zajedno se tovarilo, kao i brdski topovi, na brdske konje, male, ali izdržljive
013Gonzo- Desetar
bojnik- Vojnik
- Broj postova : 5
Član od: : 18.09.2024
Goran9030, Doktor Živago, poručnik ness and sloba1 like this post
sloba1- Potporučnik