Obnovljivi izvori energije
+2
SveJug
Doktor Živago
6 posters
Strana 1 od 1
Obnovljivi izvori energije
Za ovu temu potaknula me cijena energenata koja je od Covid krize, pa i događanja u Ukrajini višestruko porasla i time opteretila ionako skromne budžete građana.
Volio bih da imamo nekakav presjek događanja po tom pitanju u državama u kojima živite ili radite.
Što se od takvih izvora koristi, što bi moglo biti bolje ikakvu korist od toga mogu očekivati građani?
Volio bih da imamo nekakav presjek događanja po tom pitanju u državama u kojima živite ili radite.
Što se od takvih izvora koristi, što bi moglo biti bolje ikakvu korist od toga mogu očekivati građani?
Doktor Živago- Administrators
- BZF150Bedž zasluga za forum 150BOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 5484
Član od: : 29.04.2023
Re: Obnovljivi izvori energije
Kada sam svojedobno na ugašenom forumu pisao o doseljavanju Podunavskih Nijemaca-Švaba na područje u i oko Vinkovaca, tada sam, spomenuo parnu kupelj.
Naime, za vrijeme SFRJ su u neposrednoj okolici Vinkovaca stari Rimljani koji su naseljavali ovo područje su otkrili termalne izvore i imali kupke u starim Vinkovcima - Colonii Aurelia Cibalae, kako im je tada bio naziv.
Tu je činjenicu iskoristila na pametan način i vlast tadašnje Jugoslavije. te je na području Novog sela - prigradskog naselja sadašnjih Vinkovaca sagrađena kupelj, za sve građane Vinkovaca, koji su se uz malenu naknadu mogli okupati.
Rijetko je koje domaćinstvo imalo kadu, a topla voda se morala i zagrijavati.
Kupelj je radila od 1950.-1980. godine, kada je zatvorena.
Ako se sjećate, u tom sam radu postavio i fotografiju fontane iz koje neprestano izvire topla voda.
Današnje vlasti ( u posljednjih 30 godina ) nisu uopće bile zaineresirane za termalne izvore oko Vinkovaca ,pa da bile sagradile termalno lječilište i bazene ( te na taj način podigle turistički nivo grada, a ti i isplativost investicije ), po uzoru na npr. Varaždinske, Daruvarske toplice, Lipik ili Bizovačke toplice.
Tek u novije vrijeme, ove godine, se počelo razmišljati o istraživanju geotermalnih izvora oko Vinkovaca, u kojima je voda topline od 80 do 100 stupnjeva, kao dugoročne investicije za grijanje građana, pa ako bi se to realiziralo, a predviđeni je rok 2027. godina ( koja kao što znamo može značiti i 50 godina kasnije, zbog sporosti i tromosti samog sustava ), tada bi građani plaćali i 50% manje troškove grijanja.
Grad Vinkovci ima oko 1700 plinskih priključaka, a ako bi se ovo ostvarilo bila bi to višestruka korist, kako za građane, tako i za industrijsku proizvodnju, poljoprivredu, pa i za staklenike.
Istraživanje se obavlja putem posebnih vibrirajućih kamiona, koji imaju u sebi uređaje koji snimaju podzemlje i toplinu vode.
Naravno, bilježe i sve ostale parametre bitne za istraživanje.
Geotermalna energija je na raspolaganju od 0-24, a ne kao kod sunca, samo određeno vrijeme, tim više što se proizvodi na bušotini, vraća u utisnu cijev u zemlju gdje se ponovno zagrijava i vraća na povšinu.
Za istraživanja je dobiven bespovratni novac u iznosu od 30 milijuna eura od Europske unije.
Naime, za vrijeme SFRJ su u neposrednoj okolici Vinkovaca stari Rimljani koji su naseljavali ovo područje su otkrili termalne izvore i imali kupke u starim Vinkovcima - Colonii Aurelia Cibalae, kako im je tada bio naziv.
Tu je činjenicu iskoristila na pametan način i vlast tadašnje Jugoslavije. te je na području Novog sela - prigradskog naselja sadašnjih Vinkovaca sagrađena kupelj, za sve građane Vinkovaca, koji su se uz malenu naknadu mogli okupati.
Rijetko je koje domaćinstvo imalo kadu, a topla voda se morala i zagrijavati.
Kupelj je radila od 1950.-1980. godine, kada je zatvorena.
Ako se sjećate, u tom sam radu postavio i fotografiju fontane iz koje neprestano izvire topla voda.
Današnje vlasti ( u posljednjih 30 godina ) nisu uopće bile zaineresirane za termalne izvore oko Vinkovaca ,pa da bile sagradile termalno lječilište i bazene ( te na taj način podigle turistički nivo grada, a ti i isplativost investicije ), po uzoru na npr. Varaždinske, Daruvarske toplice, Lipik ili Bizovačke toplice.
Tek u novije vrijeme, ove godine, se počelo razmišljati o istraživanju geotermalnih izvora oko Vinkovaca, u kojima je voda topline od 80 do 100 stupnjeva, kao dugoročne investicije za grijanje građana, pa ako bi se to realiziralo, a predviđeni je rok 2027. godina ( koja kao što znamo može značiti i 50 godina kasnije, zbog sporosti i tromosti samog sustava ), tada bi građani plaćali i 50% manje troškove grijanja.
Grad Vinkovci ima oko 1700 plinskih priključaka, a ako bi se ovo ostvarilo bila bi to višestruka korist, kako za građane, tako i za industrijsku proizvodnju, poljoprivredu, pa i za staklenike.
Istraživanje se obavlja putem posebnih vibrirajućih kamiona, koji imaju u sebi uređaje koji snimaju podzemlje i toplinu vode.
Naravno, bilježe i sve ostale parametre bitne za istraživanje.
Geotermalna energija je na raspolaganju od 0-24, a ne kao kod sunca, samo određeno vrijeme, tim više što se proizvodi na bušotini, vraća u utisnu cijev u zemlju gdje se ponovno zagrijava i vraća na povšinu.
Za istraživanja je dobiven bespovratni novac u iznosu od 30 milijuna eura od Europske unije.
SveJug likes this post
VODA
Pisao sam već o geotermalnim izvorima energije, no sad bih napisao nekoliko rečenica o vodi bez koje nema života na zemlji.
Vjerujem da je i u državama iz kojih dolazite ili u kojima radite, voda ispolitizirana stvar.
Voda je izvor života, a Hrvatska je rijetko koja zemlja bogata i prebogata vodom i u Hrvatskoj se pije najkvalitetnija voda u zemljama Europske unije.
No, kod nas sve vrti politika, i nikoga ne zanima zarada na izb+vorima vode, novac koji bi ostajao u Hrvatskoj, građanima naše države.
Sjećam se da je prije nekoliko godina Podravka prodala izvor Lipičkog studenca nekoj češkoj kompaniji, koji su prije toga postali vlasnici Radenske.
Sveti Rok je također prodan Saudijskoj Arabiji, Agrokor kako se tada zvao je morao zbog nagomilanih dugova založiti Jamnicu, a izvor Cetine je preuzela neka američka kompanija.
I nikom ništa. Niti glasa od vlastodržaca, premijera i predsjednika države. Voda nema političku boju, a ispada da je sve rađeno u dogovoru s politikom.
Po meni, voda ima status općeg dobra, pa bi trebalo referendumom građana odlučivati o otuđenju, koncesiji, iznajmljivanju i uopće raspolaganu vodom.
Pa, majku mu, cilj država mora biti osiguranje budućnosti njezinih građana, npr. stvaranjem Nacionalnog fonda, po uzoru na Norvešku u koji fond ulazi sav novac od koncesija za eksploataciju izvora vode.
Mi trenutno, kako ispada, prodajemo svoju budućnost.
Kod nas voda poskupljuje, a npr. u Irskoj je besplatna, što isto tako nije normalno. A kad uzmemo u obzir činjenicu, da smo mi treći u svijetu po izvorima i kvaliteti vode, odmah iza Norveške i Islanda.
Hrvatska svoje izvore vode prodaje strancima, daje u koncesiju i time nastoji steći stabilnost. Kakvu stabilnost? Očito nauštrb svojih građana.
Prije 10 tak godina se pisalo o tome da je Kuvajt ponudio ogroman novac da bi se sa Svetog Roka crpila voda, koju bi oni posebnim cijevima i brodovima odvozili u Kuvajt po cijeni koju odredi Vlada RH, te bi čak izgradili luku i potrebnu infrastrukturu. S time se Vlada javno hvalila. I? Od svega ništa.
To je nažalost stanje u Hrvatskoj.
Kakvo je stanje u Vašim državama?
Pisao sam već o geotermalnim izvorima energije, no sad bih napisao nekoliko rečenica o vodi bez koje nema života na zemlji.
Vjerujem da je i u državama iz kojih dolazite ili u kojima radite, voda ispolitizirana stvar.
Voda je izvor života, a Hrvatska je rijetko koja zemlja bogata i prebogata vodom i u Hrvatskoj se pije najkvalitetnija voda u zemljama Europske unije.
No, kod nas sve vrti politika, i nikoga ne zanima zarada na izb+vorima vode, novac koji bi ostajao u Hrvatskoj, građanima naše države.
Sjećam se da je prije nekoliko godina Podravka prodala izvor Lipičkog studenca nekoj češkoj kompaniji, koji su prije toga postali vlasnici Radenske.
Sveti Rok je također prodan Saudijskoj Arabiji, Agrokor kako se tada zvao je morao zbog nagomilanih dugova založiti Jamnicu, a izvor Cetine je preuzela neka američka kompanija.
I nikom ništa. Niti glasa od vlastodržaca, premijera i predsjednika države. Voda nema političku boju, a ispada da je sve rađeno u dogovoru s politikom.
Po meni, voda ima status općeg dobra, pa bi trebalo referendumom građana odlučivati o otuđenju, koncesiji, iznajmljivanju i uopće raspolaganu vodom.
Pa, majku mu, cilj država mora biti osiguranje budućnosti njezinih građana, npr. stvaranjem Nacionalnog fonda, po uzoru na Norvešku u koji fond ulazi sav novac od koncesija za eksploataciju izvora vode.
Mi trenutno, kako ispada, prodajemo svoju budućnost.
Kod nas voda poskupljuje, a npr. u Irskoj je besplatna, što isto tako nije normalno. A kad uzmemo u obzir činjenicu, da smo mi treći u svijetu po izvorima i kvaliteti vode, odmah iza Norveške i Islanda.
Hrvatska svoje izvore vode prodaje strancima, daje u koncesiju i time nastoji steći stabilnost. Kakvu stabilnost? Očito nauštrb svojih građana.
Prije 10 tak godina se pisalo o tome da je Kuvajt ponudio ogroman novac da bi se sa Svetog Roka crpila voda, koju bi oni posebnim cijevima i brodovima odvozili u Kuvajt po cijeni koju odredi Vlada RH, te bi čak izgradili luku i potrebnu infrastrukturu. S time se Vlada javno hvalila. I? Od svega ništa.
To je nažalost stanje u Hrvatskoj.
Kakvo je stanje u Vašim državama?
Voda u mom kraju nije nikakav problem. Doduse je dolazilo do zabrane navodnavanja i zalivanja ali za pice nikada nije bilo problema.
Verujem da bez ikakvih problema se iz svake reke ili jezera (pogotovo na severu) moze piti bez nekih zdravstvenih problema.
Verujem da bez ikakvih problema se iz svake reke ili jezera (pogotovo na severu) moze piti bez nekih zdravstvenih problema.
SveJug- Poručnik
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF150Bedž zasluga za forum 150
- Broj postova : 2128
Doktor Živago likes this post
u evropi nema bolje vode nego u Swedskoj. kuvalo za vodu mozes koristiti kolko hoces kamenca nema i uvek izgleda kao novo. danska katastrofa kao i srbija. parcici kamenca kao cigle. zasto u Swedskoj nema flasirane vode? pa zato sto je ona iz gradskog vodovoda sigurno bolja.
vladimir- Poručnik
- BZF50Bedž zasluga za ForumBOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 1734
Član od: : 30.04.2023
Goran9030, Doktor Živago and SveJug like this post
Još malo o energiji/energetskoj mafiji.
Sve te priče o poskupljenju električne energije zbog rata u Ukrajini nemaju veze sa stvarnošću,samo paravan energetskoj mafiji za brutalnu pljačku.
Svi koristimo elektr energiju,široko tržište.
Isti je slučaj i sa naftom,kakav rat u Ukrajini,Gaza,Huti,Hamas,Hesbolah….
Prirodni gas takodje.
Evo prave istine o proizvodnoj cijeni elektr energije po kwh,.
Moj sistem solarnih panela dizajniran je da višak (ono što ne potrošim i ne deponujem u akumulator) šaljem distributeru u mrežu,po potrebi od njega uzimam.
Distributer je PSE&G, proizvodjač elektr energije je Con Edison.
SunRun je solarna firma sa kojom sam ušao u cijeli projekat solarnih panela.
Znači u igri smo ja (jedini koji sam uložio novac) PSE&G,Con Edison,SunRun i država New Jersey koja mi plaća 15 godina 8.5 centi /kwh “zeleni stimulans i SunRun kojj ubire 6.5 centi/kwh od federalne vlade takodje u ime zelenog stimulansa.
Prilikom potpisivanja ugovora dogovor je da ja eventualnu potrebu za električnom energijom plaćam distributeru po 11 centi za kilowatt.
A moj eventualni višak oni plaćaju meni po cijeni elektr energije koju oni plaćaju proizvodnaču,u mom slučaju Con Edison.
Sve ok.
Jednom godišnje vrši se poravnanje.
Moj višak je 736 kwh na godišnjem nivou.
Nisam uspio da potrošim mada sam se svojski trudio,”prešaltao “na struju trimer,kosačicu,par prijatelja vlasnika elektr automobila pune besplatno kod mene.
I plati mene PSE&G 736 kwh $ 19.06.
Famoznih 0.0259/kwh.
736 kwh nije malo,ta količina energije prosječno mjesečno je sasvim dovoljna za sve potrebe za energijom jednog četvoročlanog domaćinstva u kući od 150 kvm.
Za grejanje,hladjenje,kuhanje,zagrejavanje vode,osvetlenje,električne aparate.
Budimo fer,dodajmo još 10 ak dolara za distribuciju i još $10 distributeru za profit.
Znači $40 mjesečno,nema nabavka drva,uglja,riješen problem fosilnih gasova.
Sve je farsa,mafija je preuzela kontrolu.
Revolucija jedina solucija.
Sve te priče o poskupljenju električne energije zbog rata u Ukrajini nemaju veze sa stvarnošću,samo paravan energetskoj mafiji za brutalnu pljačku.
Svi koristimo elektr energiju,široko tržište.
Isti je slučaj i sa naftom,kakav rat u Ukrajini,Gaza,Huti,Hamas,Hesbolah….
Prirodni gas takodje.
Evo prave istine o proizvodnoj cijeni elektr energije po kwh,.
Moj sistem solarnih panela dizajniran je da višak (ono što ne potrošim i ne deponujem u akumulator) šaljem distributeru u mrežu,po potrebi od njega uzimam.
Distributer je PSE&G, proizvodjač elektr energije je Con Edison.
SunRun je solarna firma sa kojom sam ušao u cijeli projekat solarnih panela.
Znači u igri smo ja (jedini koji sam uložio novac) PSE&G,Con Edison,SunRun i država New Jersey koja mi plaća 15 godina 8.5 centi /kwh “zeleni stimulans i SunRun kojj ubire 6.5 centi/kwh od federalne vlade takodje u ime zelenog stimulansa.
Prilikom potpisivanja ugovora dogovor je da ja eventualnu potrebu za električnom energijom plaćam distributeru po 11 centi za kilowatt.
A moj eventualni višak oni plaćaju meni po cijeni elektr energije koju oni plaćaju proizvodnaču,u mom slučaju Con Edison.
Sve ok.
Jednom godišnje vrši se poravnanje.
Moj višak je 736 kwh na godišnjem nivou.
Nisam uspio da potrošim mada sam se svojski trudio,”prešaltao “na struju trimer,kosačicu,par prijatelja vlasnika elektr automobila pune besplatno kod mene.
I plati mene PSE&G 736 kwh $ 19.06.
Famoznih 0.0259/kwh.
736 kwh nije malo,ta količina energije prosječno mjesečno je sasvim dovoljna za sve potrebe za energijom jednog četvoročlanog domaćinstva u kući od 150 kvm.
Za grejanje,hladjenje,kuhanje,zagrejavanje vode,osvetlenje,električne aparate.
Budimo fer,dodajmo još 10 ak dolara za distribuciju i još $10 distributeru za profit.
Znači $40 mjesečno,nema nabavka drva,uglja,riješen problem fosilnih gasova.
Sve je farsa,mafija je preuzela kontrolu.
Revolucija jedina solucija.
milutins- Vodnik
- Broj postova : 241
Član od: : 01.03.2024
PSE&G 736 kwh $ 19.06. to ja u Srbiji platim 100eur
vladimir- Poručnik
Nemam stare račune pre solara da bih ti odgovorio koliko bi ja to platio ovdje.
Mogu brzinski sa nekom 97 % vjerovatnoćom da dam odgovor.
Ja plaćam fiksno $4.95 mjesečno očitavanje dvosmjernog brojila.
Platio bih prvih 500 kwh oko $55, drugih 236 kwh oko $32.
Mrežarina bi bila oko $61.
Ukupno $147
Mogu brzinski sa nekom 97 % vjerovatnoćom da dam odgovor.
Ja plaćam fiksno $4.95 mjesečno očitavanje dvosmjernog brojila.
Platio bih prvih 500 kwh oko $55, drugih 236 kwh oko $32.
Mrežarina bi bila oko $61.
Ukupno $147
milutins- Vodnik
Mrežarina bi bila oko $61 ovaj pojam je potpuno nepoznat kod nas. za njega sam prvi put cuo u Swedskoj. to u principu znaci da ne potrosis ni jedan kw placas mrezarinu
vladimir- Poručnik
Ne znam kako je tu sad, ali zar se nije i kod Josipa Metalca placala neka fiksna stavka (mislim da je bilo brojilo) trosio ne trosio?
Pera- Glavni administrator
- Broj postova : 1419
milutins ::”prešaltao “na struju trimer,kosačicu
Imam rezervnu kosacicu i trimer, planiram kupiti jos po jedno cim naletim na povoljnu cijenu.
Sve je teze naci "benzince", bateriju su preplavile trziste.
A ko me vidi da kosim travu na baterije, nek me jebe na po travnjaka.
To sto Bajden i kompanija guraju da za par godina zabrane sporete na gas, grijanje na gas, kosacice, trimere, duvaljke... nek gurnu sebi u dupe.
Pera ::milutins ::”prešaltao “na struju trimer,kosačicu
Imam rezervnu kosacicu i trimer, planiram kupiti jos po jedno cim naletim na povoljnu cijenu.
Sve je teze naci "benzince", bateriju su preplavile trziste.
A ko me vidi da kosim travu na baterije, nek me jebe na po travnjaka.
To sto Bajden i kompanija guraju da za par godina zabrane sporete na gas, grijanje na gas, kosacice, trimere, duvaljke... nek gurnu sebi u dupe.
Sve te zabrane vode tome da se vratimo u rodni kraj?!
SveJug- Poručnik
Sve te zabrane vode tome da se vratimo u rodni kraj?
More bit' Al' to kad potrosim municiju.
vladimir ::Mrežarina bi bila oko $61 ovaj pojam je potpuno nepoznat kod nas. za njega sam prvi put cuo u Swedskoj. to u principu znaci da ne potrosis ni jedan kw placas mrezarinu
Ima toga i u CG. Kada podjem iz CG ja izkljucim sve i ovde na moj mejl dobijam mesecni izvestaj od Elektroprivrede CG za svaki mesec, gde mi za svaki mesec ubaci pausal. koristio to ili ne. To sto se vidi mi je dug sto se akumulira.
SveJug- Poručnik
Brkate pojmove.
Svaki račun za utrošenu elektr energiju ima minimalno tri stavke.
1. Strujomjer,najniža stavka (kod mene je $4.95/mjesečno
2. Potrošena elektr energija koja može biti u raznim tarifama
3. Mrežarina/distribucija
Svaki račun za utrošenu elektr energiju ima minimalno tri stavke.
1. Strujomjer,najniža stavka (kod mene je $4.95/mjesečno
2. Potrošena elektr energija koja može biti u raznim tarifama
3. Mrežarina/distribucija
milutins- Vodnik
milutins ::Sve je farsa,mafija je preuzela kontrolu.
Pokojna baba znala da kaze, nikad kuja zeca sticj.
Evo jedan primjer, potrosnja prirodnog gasa koji se koristi (najvise) za grijanje, toplu vodu, kuhanje.
Kad je zima hladna i oduzi se, naravno, trosi se vise na zagrijavanje.
Kad je umjerena i kratka, manje se potrosi gasa ali onda regionalni distributer kaze da nisu prodali dovoljno pa moraju da podignu cijenu da bi se namirili....
Da malo pišem o tome, kako se kod nas u firmi radilo sa gasom. Bilo to u drugoj polovini 90-ih godina. Bio sam zadužen za taj rad.
Postavili novo postrojenje – 2 kotlova, koji su radili na lož-ulje ili gas – kombinovani gorioci. Kotlovi: jedan 1,2 MW, drugi 0,8 MW.
Do kraja meseca oktobra trebalo da prijavimo prognozu za sledeču godinu za potrošnju gasa.
I to: Za svaki mesec posebno za svaki kotao i ukupno
To dali distributeru i on nas svrstio u grupu potrošača na osnovi prognoze, postavio cenu i podpisali ugovor. Pošto smo bili direktni potrošači trebali smo svako jutro oko 8 sati popisati brojilo, upisati potrošnjo u poslane formulare i svaki ponedeljak poslati distributeru.
Na kraju meseca bio obračun. i to tako:
Prognoza bila, da čemo ukupno potrošiti 100.000 Nm3, a mi potrošili više ili manje – taj višak potrošnje obračunali po nekoj njihovoj ceni (to je normalno – potrošili smo)
Ako smo potrošili manje od prognoze – opet su to manje obračunali po nekoj njihovoj ceni – obrazloženje zašto tako – mi imali rezervisano za vas ….
Pa kako če neko znati u oktobru kakve če temperature biti u februaru ili martu (grijanje) i zato potrošnja. Ako to neko zna, nijedna kladionica nije bezbedna od njega.
Kakvo smo rešenje našli (skoro svi potrošači) – prognozirao si manje količine. Putem popisa kontrolisali potrošnju i da je nismo prešli, preklopili na lož ulje i posle prebacili nazad na gas.
Kako je danas obračun potrošnje neznam. Verovatno nije dosta drugačiji.
Postavili novo postrojenje – 2 kotlova, koji su radili na lož-ulje ili gas – kombinovani gorioci. Kotlovi: jedan 1,2 MW, drugi 0,8 MW.
Do kraja meseca oktobra trebalo da prijavimo prognozu za sledeču godinu za potrošnju gasa.
I to: Za svaki mesec posebno za svaki kotao i ukupno
To dali distributeru i on nas svrstio u grupu potrošača na osnovi prognoze, postavio cenu i podpisali ugovor. Pošto smo bili direktni potrošači trebali smo svako jutro oko 8 sati popisati brojilo, upisati potrošnjo u poslane formulare i svaki ponedeljak poslati distributeru.
Na kraju meseca bio obračun. i to tako:
Prognoza bila, da čemo ukupno potrošiti 100.000 Nm3, a mi potrošili više ili manje – taj višak potrošnje obračunali po nekoj njihovoj ceni (to je normalno – potrošili smo)
Ako smo potrošili manje od prognoze – opet su to manje obračunali po nekoj njihovoj ceni – obrazloženje zašto tako – mi imali rezervisano za vas ….
Pa kako če neko znati u oktobru kakve če temperature biti u februaru ili martu (grijanje) i zato potrošnja. Ako to neko zna, nijedna kladionica nije bezbedna od njega.
Kakvo smo rešenje našli (skoro svi potrošači) – prognozirao si manje količine. Putem popisa kontrolisali potrošnju i da je nismo prešli, preklopili na lož ulje i posle prebacili nazad na gas.
Kako je danas obračun potrošnje neznam. Verovatno nije dosta drugačiji.
zokika- Desetar
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF50Bedž zasluga za Forum
- Broj postova : 149
Član od: : 16.05.2023
Godine: : 67
Doktor Živago, SveJug and Pera like this post
Tvoja pokojna baba,neka joj je laka zemlja Trebavska bila je mudra žena.Pera ::milutins ::Sve je farsa,mafija je preuzela kontrolu.
Pokojna baba znala da kaze, nikad kuja zeca sticj.
Da li si ti pokupio njene gene ?
Ovaj novi neoliberalni kapitalizam prijeti ozbiljno da postane najgora forma ekonomskih odnosa.
Možemo ga nazvati i elitizam.
E toj eliti nije dovoljno što su u vlasništvu najveće količine novca,prirodnih resorsa….hoće i kontrolu nad nama/modernim robovima.
Sejaju i strah od pandemija,ratova,nuklearnog armagedona.
Druge nesigurnosti poput gubitka posla,zdravstvenog osiguranja,kraha na berzi i td ne treba ni spominjati.
Rješenje,to jest kako ostati slobodan?
Onaj moj kolega iz Ljute Krajine je to postigao.
Negdje u nekom selu oko Zrenjanina ima svoju njivu,baštu,tor ,štalu,kokošinjac,bunar.
Pijetla koji ga budi i kera da mu zaštiti koke od lisica.
I sad ima i “bliznad “, Perava se opoštenila.
milutins- Vodnik
Doktor Živago, SveJug and Pera like this post
najveci proizvodjac solarnih panela u svetu kina? najveci proizvodjac baterija za automobile Kina. zelena energija pod mogucim sankcijama evrope? pa kako je to moguce? u toj prici evropa je marginalac u odnosu na kinu a najvise forsira zelenu energiju
vladimir- Poručnik
Koncept održivosti/očuvanja planete?
Posmatrano sa te energetske strane!
Nije samo u alternativnim izvorima energije. Mijenja se i gradjevinarstvo, stambena gradnja. Neznam kako to nazvati,koji pojam se koristi u ex yu?
Bitno je što manje koristiti automobil za svakodnevne potrebe,odnosno da u bližoj proximiti stanovanja imamo “na dohvat ruke “ prodavnice,škole,vrtiće,restorane,kafiće,teretane,..,radno mjesto.
Tu u zgradi ukomponovati solaran projekat gdje bi proizvodnja solarne energije barem zadovoljavala potrebe zajedničkih prostorija,elevatora ,osvetljenje parkinga i td.
Nekakav samoodrživi koncept.
Posmatrano sa te energetske strane!
Nije samo u alternativnim izvorima energije. Mijenja se i gradjevinarstvo, stambena gradnja. Neznam kako to nazvati,koji pojam se koristi u ex yu?
Bitno je što manje koristiti automobil za svakodnevne potrebe,odnosno da u bližoj proximiti stanovanja imamo “na dohvat ruke “ prodavnice,škole,vrtiće,restorane,kafiće,teretane,..,radno mjesto.
Tu u zgradi ukomponovati solaran projekat gdje bi proizvodnja solarne energije barem zadovoljavala potrebe zajedničkih prostorija,elevatora ,osvetljenje parkinga i td.
Nekakav samoodrživi koncept.
milutins- Vodnik
Apsolutno si Milutinse u pravu.
No, ta svijest ovdje još nije zaživila nego samo kod pojedinaca.
Ja sam na biciklu ili na nogama pretežiti dio svog kretanja.
No, ta svijest ovdje još nije zaživila nego samo kod pojedinaca.
Ja sam na biciklu ili na nogama pretežiti dio svog kretanja.
i pored jeftinog dizel goriva 1.41 eur u Hrvatskoj nema vozila na putevima Hrvatska se zaobilazi preko madjarske. najverovatniji razlog su visoke cene putarine preko Rh i slovenije da bi se doslo do Austrije pa dalje.sve dok su visoke cene energenata isplate se obnovljivi izvori energije
vladimir- Poručnik
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu