JNA - vazduhoplovi
+3
zokika
Doktor Živago
sloba1
7 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
sloba1- Potporučnik
- BZF50Bedž zasluga za ForumBOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 1444
Član od: : 10.05.2023
Godine: : 61
Dario, Doktor Živago and ercov54 like this post
sloba1- Potporučnik
Doktor Živago and ercov54 like this post
Doktor Živago- Administrators
- BZF150Bedž zasluga za forum 150BOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 5484
Član od: : 29.04.2023
Pera and sloba1 like this post
zokika- Desetar
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF50Bedž zasluga za Forum
- Broj postova : 149
Član od: : 16.05.2023
Godine: : 67
Mikula 67, Doktor Živago and SveJug like this post
zokika- Desetar
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF50Bedž zasluga za Forum
- Broj postova : 149
Član od: : 16.05.2023
Godine: : 67
Doktor Živago and SveJug like this post
Re: JNA - vazduhoplovi
Ma prijatelju. Kako kupio, tako i prodao. To sam fotkao sa nekog vojnog sajta...nisam stručnjak za avione, no ti bi mogao malo više da napišeš o avionima. Vidim da si stručan, a i interesira te, koliko vidim. Samo primjećujem, bez ljutnje.
zokika likes this post
zokika likes this post
SveJug- Poručnik
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF150Bedž zasluga za forum 150
- Broj postova : 2128
Mikula 67, Doktor Živago and poručnik ness like this post
SveJug- Poručnik
Mikula 67 and Doktor Živago like this post
Doktor Živago ::
Da li je netko od kolega sa Foruma služio na Željavi?
Mislim da je Matrix bio nedavno tamo i da je i bilo raportaze o kakvom je stanju.
SveJug- Poručnik
Ja ovdje nisam vidio nikakvu reportažu o Željavi. Možda je nefdhe drugdje postavio.
Osim toga, dugo ga nema na Forumu pa sam pomalo i zabrinut!
Doktor Živago ::Ja ovdje nisam vidio nikakvu reportažu o Željavi. Možda je negdje drugdje postavio.
SveJug- Poručnik
Doktor Živago ::Ja ovdje nisam vidio nikakvu reportažu o Željavi. Možda je nefdhe drugdje postavio.
Ne na ovaj forum.
SveJug- Poručnik
Kakva nam je nekad bila industrija, ovo je započeto 1986.god
po nazivom "Novi avion" i prekinuto 1991.god.
Опште
Димензије
Маса
Погон
Перформансе
Дужина 13,75
Размах крила 8,00
Висина 4,87
Површина крила 30
Празан 6.000
Нормална полетна 8.660
Макс. маса при узлетању 12.160 kg
Макс. спољни терет 4.500 kg
Турбо-млазни мотор Snecma M88Y
Потисак ТММ 1 х 75 kN
Макс. брзина на Hопт 1,88 од брзине звука, макс. брзина са непроменљивом геометријом усисника
2 000 km/h
Плафон лета 17.000 m
Брзина пењања 16.500 m/min
po nazivom "Novi avion" i prekinuto 1991.god.
Опште
Димензије
Маса
Погон
Перформансе
Дужина 13,75
Размах крила 8,00
Висина 4,87
Површина крила 30
Празан 6.000
Нормална полетна 8.660
Макс. маса при узлетању 12.160 kg
Макс. спољни терет 4.500 kg
Турбо-млазни мотор Snecma M88Y
Потисак ТММ 1 х 75 kN
Макс. брзина на Hопт 1,88 од брзине звука, макс. брзина са непроменљивом геометријом усисника
2 000 km/h
Плафон лета 17.000 m
Брзина пењања 16.500 m/min
Mikula 67- Administrators
- Broj postova : 279
Godine: : 57
Goran9030, Doktor Živago, Pera and sloba1 like this post
sloba1- Potporučnik
Goran9030 likes this post
Doktor Živago ::Ja ovdje nisam vidio nikakvu reportažu o Željavi. Možda je nefdhe drugdje postavio.
Koliko sam vidio, do sada nitko nije postavio nikakvu reportažu o aerodromu Željava. Ja tamo nisam služio, niti sam ikada bio, pa ne mogu napisati ništa suvislo po tom pitanju.
No, da ne bi ostalo nenapisano, pronašao sam jednu dobru reportažu o samom aerodromu, pa ću je objaviti po dobrom starom principu "copy- paste".
Pri tome se ne želim kititi tuđim perjem i javno kažem kako reportaža nije moja. Preuzeta je od "Plitvice Journal".
Vojni aerodrom Željava
by Plitvice Journal | VIJESTI , Novosti
Vojni aerodrom Željava
Vojni podzemni aerodrom i kompleks Željava izgrađen je 1960-tih godina za vrijeme Jugoslavije. Izgrađen u potpunoj tajnosti bio je jedan od 2 dežurna vojna aerodroma u Yugi. Građen je za vrijeme Hladnog rata kada je vladao veliki bojazan od napada atomskim oružjem. Strateški pozicioniran služio je za obranu i zračni nadzor teritorija, ali i mjesto koje je skriveno od radarskih pogleda na Zapad!
Danas ovo mjesto impresionira posjetitelje svojom veličinom, tajnovitošću ali i idejom kako je izgrađen. Ako planirate posjet ovom aerodromu, izdvojite minimalno 2 sata.
Jedan posjetitelj je rekao: “Ovako bi se osjećao Amerikanac da hoda po Area 51!”
Vojna baza Klek 505
Nevjerojatni kompleks Željava proteže se na 7 milijuna m² i danas je u vlasništvu vojske Republike Hrvatske. Aerodrom se većim djelom nalazi u RH dok su 2 piste na teritoriju BiH u smjeru Grada Bihaća.
Cijeli vojni kompleks Klek 505 možemo podijeliti u 3 cjeline: kasarne, tuneli i piste.
Kasarne se nalaze na samom ulazu u vojni kompleks neposredno uz istoimeno selo Željava. U početnom dijelu nalazi se desetina zgrada koje su služile kao komandni centar, kasarne, učionice, mehaničke radionice, generatori, kuhinja i dr. Također se u dvorištu vojarne nalaze igrališta i vježbališta za zaposlenike.
Tuneli su udaljeni 3 km od kasarne i ukupno je izgrađeno 4 ulaza u planinu. Ulazi su građeni u obliku aviona Mig 21. U unutrašnjosti planine Plješivice svi tuneli su međusobno povezani i iz bilo kojeg tunela možete doći bilo gdje. Osim glavnih tunela gdje su bili smješteni avioni, u Plješivci su iskopani i deseci manjih tunela i prostorija koje su služile za rad i upravljanje aerodromom ali i kao mjesto boravka djelatnika u slučaju da Željava bude napadnuta atomskim oružjem.
Piste su izgrađene na samim izlazima iz tunela i međusobno su povezane. Piste su uzletno – sletne te se pored njih nalaze i pomoćne piste. Uz istu pistu postavljena je i raketna obrana koja je služila za obranu cijelog aerodroma.
Službeni naziv ovog vojnog kompleksa i baze je Klek objekt 505.
Infrastruktura podzemnog aerodroma
Kako bi cijeli vojni aerodrom bio neovisan izgrađeni su brojni objekti za samodostatnost aerodroma. Tako se u blizini u kasarni nalazi izvor vode s pumpnom stanicom. Mlazno gorivo bilo je skladišteno u samom aerodromu ali je izgrađen i poseban kompleks cisterni koji je bio udaljen više od 10 km nedaleko Bihaća. Kompletni naftovod izgrađen je po najvišim standardima na način da izdrži udare avio bombi. Također, u samom kompleksu, nalazi se i elektroenergetsko postrojenje za proizvodnju električne energije. Nadzor cijelog područja (piste, ulaza i kasarne) vršio se s obližnjeg brda Čelopek u kojem je bio smješten komandni centar i odakle je bila izvrsna vidljivost na čitavo područje, skroz do Bihaća. Iznad ulaza u tunele nalazio se dodatni kontrolni centar koji ima izravan pregled nad samim ulazima u tunele. U samim tunelima izgrađena je potpuna autonomna ventilacija koja je služila za održavanje idealnih uvjeta boravka ljudi i čuvanja MIG-ova. Ventilacija je izgrađena u svodovima tunela a služila je i kao dodatni izlaz u slučaju potrebe. Cjelokupna infrastruktura (voda, struja, telekomunikacija itd.) ukopana je i prolazi kroz tunele. Kako je aerodrom napušten i oštećen, predmetni infrastrukturni kanali predstavljaju opasnost od pada u otvorene rupe/šahte.
Izlet na aerodrom Željava
Ako planiraš IZLET na Željavu javi nam se za vođenje i obilazak cijelog kompleksa. Individualne posjete i izleti na aerodrom su dozvoljeni i mogu ga svatko obići ali uvijek postoji ALI.
Zašto je bitno uzeti vodiča na Željavi?
vodič poznaje tunele i lako se snalazi u njima
saznat ćeš te kako je i zašto aerodrom Željava izgrađen upravo podno Plješivice
u čijem je vlasništvu aerodrom i kakva mu je perspektiva
zašto su betonska vrata uništena i što znače hrpe šute u tunelima
što se nalazilo u pojedinim tunelima/prostorijama
kako je aerodrom funkcionirao kada je bio u punom pogonu
da li je stvarno razvijen Jugoslavenski svemirski program u Željavi?
……
NAJVAŽNIJE: tuneli su toliko veliki da Vas “pojede” mrak i obuzme strah. Zato 99% posjetitelja ne istraži tunele već se slika samo na ulazima. S vodičem ćete saznati sve detalje ali i istražiti 3,5 km impresivne mreže tunela Željave!
SAVJET: Na izlet ponesite udobnu obuću (tenisice), toplu jaknu (ponekad zna biti propuh) i bocu vode.
Željava vojnim aerodromom:
Kako je i zašto uništen aerodrom
Aerodrom Željava uništen je na zahtjev Beograda prilikom povlačenja JNA. Povlačenje vojske bila je odluka kojom se željelo spriječiti da vojno naoružanje ne padne u ruke hrvatskih i bosanskih vojnika ali i vrijednu infrastrukturu (piste, tuneli, kasarne, radari…)
Prilikom napuštanja aerodroma, JNA je postavila eksplozive unutar samih tunela ali i na pistama. Snaga detonacije može se vidjeti u komandnom centru unutar tunela (Zvijezda), na ulazima 1, 2 i 4, te na spoju tunela 1 i 2.
Avion Douglas C 47 Željava
Na samom ulazu u bazu nalazi se avion Douglas. Avion je izvorno služio za prijevoz i desant padobranaca, a Tito ga je dobio kao poklon po završetku II. Svjetskog rata. Avioni Douglas i danas se koriste u Africi za prijevoz robe. Prema kazivanjima poznavatelja aviona, ovaj avion je izvrsno napravljen i uz jednostavnu mehaniku ima svoju svrhu i nakon 70 godina! Avion na samom ulazu u Željavu bio je u potpunosti očuvan do povlačenja JNA iz baze. Vrlo je popularno mjesto zaustavljanja jer su fotke ispred aviona impresivne. Također se može razgledati unutrašnjost aviona ili i sjesti u pilotskoj kabini kako bi se napravio savršen selfie.
Dokumentarac o Željavi
Dokumetarni film “Huston, imamo problem!” raspliće priču o razvoju Jugoslavenskog svemirskog programa koji je nastao u tunelima Željave. Ova hladnoratovska priča puna je zapleta i intriga. Svjedočanstvo zaposlenika Željave vodi nas kroz priču kako je Tito prodao svemirski program američkom predsjedniku F. Kennedyj-u. Koje sve intrige, laži i manipulacije stoje iza cijene da SAD pretekne SSSR u razvoju svemirskih letjelica i što se dogodilo pogledajte u dokumentarcu “Huston we have a problem!”
Dokumentarac je djelo slovenskog redatelja Žige Virca koji je nastao 2016. nakon čega je popularnost ovog mjesta eksplodirala.
Sam film nisam tražio po YT, već sam samo zakačio vijest o njemu, a ona je svojevremeno objavljena u Dnevniku 3 HRT.
Tko želi neka pogleda ili kasnije neka prekopava po YT jer ipak se radi o sasvim drugoj temi.
https://youtu.be/0yOfd8EC1UQ?feature=shared
Posjet i kako doći do aerodroma Željava
Lokacija aerodroma
Vojna avio baza Željava smještena je najvećim djelom u Hrvatskoj. Manji dio i to samo 2 piste nalaze se na teritoriju Bosne i Hercegovine. Zbog blizine grada Bihaća ova vojna baza poznata je i kao Aerodrom kraj Bihaća.
Kasarne i piste nalaze se u podnožju planine Plješivice. Samo ime Aerodrom Željava dobiva zbog blizine istoimenog sela Željava. Da bi se pristupilo području kompleksa potrebno je proći kroz selo Željava. Za potrebe izgradnje žitelji su iseljeni iz pojedinih kuća i obližnjih sela i nastanjeni su u Ličkom Petrovom Selu ili u Gradu Bihaću. Zanimljivo je da se između ulaza u tunel broj 2 i tunel broj 3 nalazi groblje koje su osnovali stanovnici koji su živjeli u selima prije dolaska aerodroma.
Karta aerodroma i podzemnih tunela
Karta =ulaznica za Željavu
Za posjet aerodromu se ne kupuje ulaznica ili karta.
Jedini način da razgledate Željavu i saznate sve o ovom objektu angažirate vodiča.
Poslednji izmenio Goran9030 dana 19.09.24 9:27, izmenjeno ukupno 1 puta
Doktor Živago and sloba1 like this post
Strana 1 od 2 • 1, 2
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu