JNA bili smo vojnici
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

zanimljivo iz JNA

5 posters

Ići dole

zanimljivo iz JNA Empty zanimljivo iz JNA

Počalji od vladimir 11.09.23 12:01

Posle 37 god u istoj kasarni Filip Kljajic NIS. Renovira se izgleda cak i bolje nego kad sam sluzio vojni rok. kuhinja popularni Alkatraz jos nije renovirana. setih se jednog zanimljivog dogadjaja. hranu smo dobijali u kanisterima iz glavne kuhinje na Panteleju. jednog dana sam bio na liniji i za rucak je bio gulas. promesam ja onaj gulas kutlacom i shvatim da u kanisteru ima parce od jedno 1/2 kg mesa. ide tako vojska i sipam ja to u tanjire i mislim se kome dati to parce mesa. ide jedan mali malo veci od puske m48 ja zahvatim to parce mesa i bas u njegov tanjir. ljudi ja vam ne mogu opisati srecu tog momka sto je za rucak dobio veliko parce mesa. Zemo ruka ti se pozlatila i zahvaljivanje u nedogled.eeee kakva su to vremena bila
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 1734
Član od: : 30.04.2023

Goran9030, Doktor Živago, sloba1 and Matrix like this post

Nazad na vrh Ići dole

zanimljivo iz JNA Empty Re: zanimljivo iz JNA

Počalji od sloba1 13.09.23 6:44

Obično su kasarne JNA širom Jugoslavije, devastirane, zapuštene. Ovo je redak primer gde je očuvana... Moja u Zadru je koliko čujem, deo pretvoren u civilni sektor a deo i dalje deluje zapušteno, sem ako nema nekih promena u međuvremenu.
Što se tiče kuhinje, kao pitomac imao sam jednak tretman, kao stažista bila je to druga priča. Hrane i slatkiša u izobilju. Gotovo su mi gurali u džep i kada je trebalo i kada ne. Mlada vojska po ko vele ako im nešto zatreba da znaju kod koga mogu pokucati na vrata!
sloba1
sloba1
Potporučnik
Potporučnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 1444
Član od: : 10.05.2023
Godine: : 61

Goran9030, Pera and vladimir like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 13.09.23 10:54

bili smo srecni zbog jednog parceta mesa ,jabuke ili pudinga. danas ni sam ne znam sta bi ovaj narod ucinilo srecnim bar jedan dan a sve imaju
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030, Doktor Živago and Pera like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 23.10.23 11:03

Nama su veći dio mog boravka na Katarini hranu vozili sa Muzila. Pekara je radila čitavo vrijeme i tamo smo navečer žicali vekne kruha, onako vruće...
Inače, hrana je bila vrhunska u 99% slučajeva.
Uvijek smo imali po tri vrste jela i bilo je obilno. Problem je bio možda ukupno do desetak puta kada je sve bilo razgrabljeno (ako zakasnimo sa terena), pa ostane samo "popara" ili kako smo to zvali "drnč".
To je bio raskvašeni dvopek iz SDO-a u koji bi se umiješalo malo slanog sira. Grozno i nejestivo!!!
Osim toga, nisam baš volio grašak (smb kuglice), kiseli kupus je strašno zaudarao (ali je bio veoma jestiv) i nisam baš obožavao piletinu jer mi je ličila kao da su očerupali one galebove što su nam letjeli iznad glava. Obično bi piletina bila u obliku pečenih krila.
Ostala jela su bila fenomenalna, i ne znam što bih posebno izdvojio.
Ipak uz svu tu silnu hranu, u JNA sam otišao sa nekih 85 kg, a vratio se sa 77.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150
Bedž zasluga za forum 150

Broj postova : 2438
Član od: : 29.04.2023
Godine: : 58

https://sked.com.hr/shop/

Doktor Živago, SveJug and šole like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 26.10.23 23:16

СРБИН ОТКРИО: Југословенски тенк М84 бољи од америчких Абрамса (ВИДЕО)
26-10-2023 19:39 Издвојено Србија Друштво

Владимир Ивановић, један од наших војних експерата и најбољих познавалаца тенковских технологија са искуством на ратиштима широм света, у интервјуу за ТВ Фронт, открио је како је српски официр са тенком М84 победио на тркама амерички тенк Абрамс.
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 27.10.23 8:13

Naša kasarna u VInkovcima, bivša "Đuro Salaj", sada je vojarna HV. Nije zapuštena, jer su čak nadograđene i sagrađene nove zgrade.
Zove se " Bosut", a prije je bila sjedište intendantskog puka, i MAD-a.
Danas, ne znam koja joj je namjena, a i struktura, te bi svejedno to ulazilo u domenu " vojne tajne", jer je u funkciji.
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 5484

Goran9030 and Matrix like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 27.10.23 8:31

Vladimir Ivanovic je sigurno najbolji poznavalac tenkova na teritoriji bivse YU. TACNO JE DA JE NAS TENK M84 pobedio zapadne tenkove na trci od 60 milja u kuvajtu a postoji i dobar razlog za to.tu pricu sam cuo od coveka koji je bio licno prisutan i ucestvovao u prodaji naseg naoruzanja kuvajtu.neko je poducio arape da vezba treba da pocne u podne kad je najtoplije da se vidi kako ce posada izdrzati pod najtezim uslovima u pustinji. medjutim samo nas tenk je imao takav sistem ventilacije da posadi spoljna temperatura uopste nije smetala
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 27.10.23 11:50

vladimir ::СРБИН ОТКРИО: Југословенски тенк М84 бољи од америчких Абрамса (ВИДЕО)
26-10-2023 19:39 Издвојено Србија Друштво

Владимир Ивановић, један од наших војних експерата и најбољих познавалаца тенковских технологија са искуством на ратиштима широм света, у интервјуу за ТВ Фронт, открио је како је српски официр са тенком М84 победио на тркама амерички тенк Абрамс.

Nisam znao da se negdje organiziraju utrke tenkova... Suspect Suspect
Ima li ta ponuda u nekoj kladionici? clown
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Doktor Živago likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 27.10.23 11:53

To je organizovano u Kuvajtu da bi se videlo koji je najbolji tenk za armiju kuvajta.60 milja kroz pustinju sa gadjanjem meta iz pokreta.
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030 and Doktor Živago like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 27.10.23 13:49

Da, sjećam se da je svojevremeno pisalo kako je T-84 postigao najbolje rezultate u Kuvajtu i da su oni onda naručili određenu količinu za svoju vojsku.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Doktor Živago and sloba1 like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 27.10.23 19:02

Goran9030 ::Da, sjećam se da je svojevremeno pisalo kako je T-84 postigao najbolje rezultate u Kuvajtu i da su oni  onda naručili određenu količinu za svoju vojsku.
VLADIMIR IVANOVIC kaze 200 kom i nijedan nije zarobljen od strane iracana
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030 and Doktor Živago like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 21.03.24 8:39

Ti bi mogao Vladimire da napišeš nekoliko rečenica o tvojoj bivšoj kasarni u Sl. Brodu kojeg si nedavno nakon 30 i više godina posjetio i o omiljenom zastavniku koji je još uvijek živ, ako se ne varam?
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 21.03.24 10:51

Slavonski Brod je meni ostao u lepom secanju. ipak je proslo 38godina. sve se promenilo. sad je mnogo lepsi i uredjeniji. jedno sto se nije promenilo zgrada komande garnizona JNA, dom JNA , robna kuca Vesna, popularni Korzo i normalno soliteri preko puta moje kasarne. imao sam srecu da sa auto puta i naplatne rampe bas dodjem u Osjecku ulicu koja vodi pravo u centar grada. i takoreci iz prve sam dosao na parking ispred moje bivse kasarne. nema vise zice, prijavnice, kuhinje, rr magacina prve cete , nema ni ulazne kapije samo stoji rama i znak da je zabranjen ulazak kolima ali i obavestenje da je zabranjeno parkiranje. normalno okrenem auto i pravac parking iza robne kuce Vesna koja je i dan danas devastirana. pitam jednu stariju gospodju kako da stignem do zgrade MUP a. ona mi objasni da ako sam kolima bolje da ostavim auto tu gde jeste jer se tamo ne mogu nigde parkirati. izadjem na Korzo i uputim se prema Mupu. gledam lepo sredjeno postavljene baste a i svratim da popijem jednu kafu. produzim posle kafe i nadjem ulicu u kojoj se nalazi Mup. gledam brojeve i u tom momentu mi prilazi jedan policajac koji je u[pravo zavrsio nocnu smenu i pita me da li trazim nesto . da trazim br 16 zgradu Mup ali vidim da je zgrada Mup br 9. a vi trazite odeljenje za izdavanje dokumenata i putnih isprava i pokaza mi gde se to nalazi i usput pita da li sam prvi put u SLB. Jesam prvi put posle 38 godina sluzio sam ovde vojni rok u JNA bio sam na centru za vezu kod zastavnika Vujovic Miodraga. na moje veliko iznenadjenje i prijatno ovaj ni pet ni sest kaze poznam Vujovica to je ona suvonjav mrsav covek zivi blizu. mislio sam da ovaj gresi. jos ja kazem zena mu se zove Zdenka ima dve cerke. ma da da poznam coveka ali nemam njegov br telefona. i tu se nas dvojica ispricasmo 10 min. negov zakljucak je bio ,, vidim da si dobar covek dobrodosao i pozdravimo se. to je najbolja vest koju sam tog dana mogao cuti u SLB. A OVOG POLICAJCA je zanimalo sta to ima toliko zanimljivo u Beogradu da pola Brodske omladine ide u Beograd na nocni provod. za pohvalu je da su svi bili ljubazni prema meni od Mupa Banke, Kafica, Lidl marketa do Inine pumpe. sto se tice hrvatskog jezika nista se tu nije promenilo . jednu rec nisam razumeo a to je rotor kruzni tok
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030, Doktor Živago and SveJug like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 21.03.24 10:54

zanimljivo iz JNA Djakov10 posle posete Slavonskom Brodu sledi poseta Djakovu i druzenje sa jednim izuzetni covekom Goranom i poseta ovoj katedrali. ova katedrala je jedan izuzetan gradjevinsi objekat koji impresionira svojom velicinom. visinom od cak 86 m i u osnovi precnika 56 m. zaista jedna impresivna gradjevina
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030, Doktor Živago, SveJug and Pera like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 22.04.24 10:23

Kasarna Staniša Opsenica u Gospiću u kojoj sam proveo 6,5 mj, je i danas vojni objekt, odn. vojarna je Hrvatske vojske.

Jednom sam prošao i nisam vidio da je nešto nadograđivano. Jedino štp0 su zgrade modernizirane i hangari za vozila su skroz novi. Sve je pokrito kamerama i videonadzorom.

Što se tiče kasarne Šamarica u Petrinji gdje sam bio na obuci za vezistu, ona je Veteranski centar i u vlasništvu je Min. branitelja RH.
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 19.06.24 12:44

Ja sam u kasarni Staniša Opsenica u Gospiću bio na Centru veze u komandi kasarne.
Dakle, svakodnevno sam bio u izlaznoj uniformi jer sam radio u Komandi ( gdje je bila i komanda 13. riječkog korpusa, osim naše 3.proleterske brigade " Nikola Tesla).
I svakodnevno sam bio u društvu ljudi iz Komande stana, a kako smo mi bili odijeljeni od čete veze i odlazili smo i dolazili kada smo htjeli ( imali smo svog komandira i bili smo vezani isključivo poslom i zaduženjem smjenama na CV-u), tako smo jedan dan odlučili otići do stacionara kod našeg doktora Zlatka Alfirevića i dogovoriti slavljenje mog rođendana.
Tamo se zatekao i naš zubar dr. Gavra Gavrilović, mislim da je bio iz Niša, i on je došao na genijalnu ideju da osim prošvercanog pića, nabavimo i pile sa obližnje vojne ekonomije i da ga ispečemo kod njega u njegovoj ordinaciji u sterilizatoru.
Sve što je dogovoreno je i napravljeno.
Šta da kažem? Bilo je nezaboravno, pamtim sve detalje do današnjeg dana...
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

vladimir likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 19.06.24 12:55

SLAVONSKI BROD 1985. Jedno pravilo za izlazak u grad svud prodji u Narcis i Devetku dodji. ta dva kafica su bila nase zborno mesto . na zalost prestali su da postoje 1995 god.bilo je tu i incidenata tuca narocito oko devojaka  ,lokalni momci to nikako nisu mogli da podnesu da devojke iz broda sede zajedno sa vojnicima za istim stolom. a i alkohol je odradio svoje. pa smo dobijali od naseg komadanta zabranu ulaska u ta dva kafica. medjutim bez vojske ta dva mesta su bila pusta. pa su vlasnici ta dva kafica x puta dolazili kod naseg komadanta da ga mole da ukine zabranu.kako god bilo je lepo
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 19.06.24 13:14

Mi smo u vojnoj knjizici imali upisanu zabranu odlaska u neke lokale u Gospiću.
Ne treba napominjati da se nitko toga nije držao....

Poslednji izmenio Doktor Živago dana 19.06.24 14:52, izmenjeno ukupno 1 puta
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 19.06.24 13:18

Imali smo i mi upisano za Migalovce otvorene bazene.autostopiranje i slične gluposti.ovo za ova dva kafića su bile malo ozbiljnije stvari jer je morala da interveniše i lokalna policija
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 19.06.24 14:52

Kod nas je znala intervenirati vojna policija
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 19.06.24 17:40

Doktor Živago ::Kod nas je znala intervenirati vojna policija
U Slavonskom Brodu nije bilo vojne policije a i kad su dolazili bili su smesteni u nasoj spavaoni pa su sa nama isli u provod da vide sta je zivot.
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 19.06.24 19:35

Doktor Živago ::Kod nas je znala intervenirati vojna policija
U Osijek (belu kasarnu) su bili poznati i intervenisali kod jednog mog klasiča zvani Švedo. Dovezli ga mrtvog pijanog u podne. Resto ću opisati po povratku u S.
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Broj postova : 2128

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 19.06.24 19:37

I u Osijeku je bilo “nepoželjnih” mesta dok nama barem nigde nije nilo zabranjeno. A opet ponavljam da smo mi u Crvenu bili malo drugacijeg tretmana od drugih b
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Broj postova : 2128

Nazad na vrh Ići dole