nacionalna pripadnost
Strana 1 od 2 • 1, 2
nacionalna pripadnost
vladimir- Poručnik
- BZF50Bedž zasluga za ForumBOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 1734
Član od: : 30.04.2023
Doktor Živago and milutins like this post
Re: nacionalna pripadnost
Sa ovim rečenicama se apsolutno slažem i mislim da nitko to ne može osporiti. Oni koji se stide svog porijekla prvenstveno se moraju stidjeti samih sebe, jer nitko i nikad još nije mogao odrediti kako će se roditi i koje će naconalnosti biti.
Prvenstveno treba biti čovjek. Dalje je sve puno lakše.
Što se tiče ostatka teksta, tu bi se moglo diskutirati i mislim da oba primjera nemaju puno dodira - ako izuzmemo poveznicu "rusko".
Tsitsipas je Grk i može imati svoje (ako je to zaista njegovo) mišljenje o svjetskoj politici. Ipak, on je i sportaš, a tu politici ne bi trebalo biti mjesta.
Zašto je njegova majka Julia Salnikova Apostoli navijala na ruskom - to bi nju vjerojatno trebalo pitati. Ipak i ona bi morala imati neku mjeru jer je grčka državljanka i u svojoj karijeri predstavljala je i Sovjetski Savez i Grčku.
O njenom navijanju na ruskom jeziku nisam pronašao članak, ali jesam onaj u kojem se navodi Stefanosova frustracija jer su njegovi roditelji čavrljali za vrijeme meča (koji je izgubio) u Milanu. Zato je "ispalio" jednu lopticu u njihovom smjeru, no to nije imalo veze sa ruskim jezikom.
https://www.tennis.com/baseline/articles/stefanos-tsitsipas-family-drama-atp-finals-hits-ball-at-dad-apostolos
Osim toga, tsitsipasovi roditelji su poznati i po davanju nedozvoljenih savjeta tokom meča, pa je u tom istom Milanu sutkinja Eva Asderaki-Moore koja govori grčki jezik posebno dodijeljena kako bi mogla nadzirati tsitsipasov prostor i spriječila njegovog oca Apostolosa da krši pravila.
Javni sukob majke i sina se inače desio na jednom meču ATP kupa 2020. kada je Stefanos slučajno udario svog oca dok je frustriran razbijao reket. Tada ga je majka izgrdila usred meča...
Što se tiče Ornele Mutti - ako je zaista otišla na večeru (bez obzira s kim) umjesto na dogovoreni posao, onda nije niti čudno da je platila kaznu. Siguran sam da bi istu kaznu platila i da je na večeri završila i sa Bidenom ili Mandelom.
Večere sa takvim kalibrom ljudi se ne dogovaraju od danas do sutra, već se planiraju danima (možda i ) ili mjesecima ranije i ne može slučajno doći do nesporazuma.
Ornela Mutti nije nepoznata starleta i svoj angažman u kazalištu je sigurno masno naplatila. Takva joj je bila i kazna ako je do opisanog "nesporazuma" došlo. I to bez obzira na bilo čije porijeklo.
Doktor Živago likes this post
Da li su moja djeca rodjena u USA isto po nacionalnoj pripadnosti kao ja?
Ako gledamo šta je nacija po definiciji odgovor je definitivno ne.
Kao gimnazijalac sam imao za maturski rad:”Nacionalno budjenje Slovenaca “.
Osnova po kojom sam ušao u tu problematiku i koje se držim i dan danas je Kardeljeva definicija nacije !”Nacija je specifična društvena zajednica nastala na osnovu društvene podele rada,epohe kapitalizma,na kompaktnoj teritoriji,u okviru bliske,kulturne i jezičke srodnosti uopšte “.
Šta je Tsitsipas treba prvo odrediti
milutins- Vodnik
- Broj postova : 241
Član od: : 01.03.2024
Možda ću u daljem izlaganju napisati neku glupost - sorry, neće biti namjerno i molim tebe ili Peru da me ispravite.
Naime, koliko znam o žiteljima SAD-a (a najviše iz filmova ), svi oni ili većina na svojim kućama ili ogradama viju državnu zastavu. Prvenstveno se navode kao "Amerikanci", pa tek onda (možda) po državi prebivanja. Tako da mislim kako nacionalnost (???) "Amerikanac" ima prednost pred "Teksašan" ili tome slično.
To je stoga jer su svi useljenici koji su došli prije ili kasnije morali položiti prisegu/zakletvu novoj domovini i staviti je ispred zemlje (stare domovine) iz koje su došli.
Mislim da one dodatne nacionalnosti Irac, Škot, Srbin, Hrvat, Grk, Albanac... itd, itd... (neka se svatko nađe ili dopiše), najviše služe za upotrebu kod druženja sa rodbinom i drugim Amerikancima iste podnacionalnosti.
Pretpostavljam da tvoja djeca koja su rođena u SAD-u automatski postaju Amerikanci srpskog (ili bosanskog, ili nekog drugog) porijekla.
E sad o Kardelju - nisam takav kalibar da se uspoređujem s njim, ali valjda su prošla vremena kada se njegova i druga razmišljanja nisu smjela jasno i glasno propitkivati
Pitanje je jesu li termini "nacija" i "nacionalnost" baš toliko usko spojeni? Njegovu definiciju ne bih prihvatio apriori. Po mom skromnom mišljenju, pojam "nacija" bi trebao biti spojen sa državljanstvom i omeđen državnim granicama. Podjela rada, epoha kapitalizma ili socijalizma, te kulturna i jezična srodnost ne bi trebala biti presudna.
Uzet ću za primjer naše drage kolege Doktora i Arčija (nadam se da mi neće zamjeriti što njih uzimam za primjer) - po definiciji o podjeli rada, oni su veoma bliski, ali opet ih ne bih svrstao u istu naciju. Isto tako su kulturno i (gotovo) jezično veoma bliski. O tome da su svojevremeno bili i na kompaktnoj teritoriji mislim da nema potrebe naglašavati.
Da sad uđem u još nesigurnije vode; po mom mišljenju "nacija" se sastoji iz više različitih "nacionalnosti" koje prebivaju unutar onih državnih granica koje sam naveo.
Po tome, u sklopu npr hrvatske nacije - države, domovine, prostora gdje žive, rade, plaćaju porez, raduju se i tuguju... - pripadaju razne nacionalnosti: hrvati, srbi, slovaci, česi, talijani, makedonci, albanci i još mnogi drugi, da ne nabrajam dalje.
Ista stvar se može navesti i za srpsku naciju (državu) - redoslijed nacionalnosti sami odredite. Isto tako i za mađarsku, rumunjsku, grčku...itd, itd... naciju jer nacionalnosti njihovih građana bi trebali formirati ukupnu naciju/državu.
Dakle, po mojoj definiciji nacija=država u kojoj građani žive.
Nacionalnost je nešto posve drugo i preliva se preko državnih granica ili kontinenata.
Da li se Tsitsipas smatra Grkom, Amerikancem ili Rusom - njegova je odluka i vezano je uz puno raznih činilaca.
Njegova majka se može smatrati Ruskinjom (po rođenju) ili Grkinjom (po državljanstvu) i sigurno je da joj je lakše ako to može razložiti na naciju i nacionalnost koji ne moraju biti istovjetni.
Osim toga, može li se onda razglabati o genskim kartama i sličnostima ili razlikama stanovnika iste države (nacije), ali različitih porijekla koji ne vuku korijene iz okolnih teritorija, već sa drugih kontinenata?
E sad, ja ovdje nadrobio svega i svačega, ali nadam se da sam uspio objasniti svoj pristup ovim terminima.
Doktor Živago and SveJug like this post
"Drzava je teritorija na kojoj zive, uuh, ljudi, stoka i ostali"
Pretpostavljam da tvoja djeca koja su rođena u SAD-u automatski postaju Amerikanci srpskog (ili bosanskog, ili nekog drugog) porijekla.
Cetrnaesti amandman americkog Ustava (Odjeljak 1, clan1) kaze da su sva djeca rodjena na teritoriji US americki gradjani nezavisno od poreskog i imigracionog statusa roditelja.
Naime, koliko znam o žiteljima SAD-a (a najviše iz filmova Sad ), svi oni ili većina na svojim kućama ili ogradama viju državnu zastavu.
Teska manjina.
Pera- Glavni administrator
- Broj postova : 1419
Goran9030 likes this post
To mi je strašno.
Drugo su ljudi koji su rođeni u inozemstvu od roditelja sa ovih prostora pa teško govore nasim jezikom,slovenskim,srpskim,hrvatskim itd.
Doktor Živago- Administrators
- BZF150Bedž zasluga za forum 150BOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 5484
Član od: : 29.04.2023
Goran9030 and sloba1 like this post
Jezik koji kao materinji naučiš ostaje u tebi zauvijek.
Doktor Živago and sloba1 like this post
Mislim da sam to vec objasnio onom Svedu.
Al' evo da nacrtam i tebi.
Na mome da ga nazovem kvartu, od nekih pet stotina kuca ima dvadesetak sa zastavama koje vijore citave godine i jos toliko njih okaci za Dan Nezavisnosti.
I to je to.
Ali naišao si mi na bekhend, a nisam imao srca propustiti ga.
A opet, znam ih dosta koji ovdje hljeb jedu a pljuju po njoj svaki dan.
Svakome njegovo.
Goran9030, Doktor Živago and poručnik ness like this post
pa eto, nije bila namjera da provociram, ali šta sad mogu? Dovatio sam te u prolazu, ne mogu živ u zemlju...
poručnik ness likes this post
Doktor Živago ::Mene užasava pomisao da naši ljudi odu van trbuhom za kruhom i zaborave svoj jezik.
To mi je strašno.
Drugo su ljudi koji su rođeni u inozemstvu od roditelja sa ovih prostora pa teško govore nasim jezikom,slovenskim,srpskim,hrvatskim itd.
Potpuno te podrzavam uvezi oba pogleda.
Nemuce zaboravi jedan jezik koji si naucio i godinama koristio. Osobe koji su napustili svoj kraj u zrelim godinama, njima ce uvek maternji ostati br1.
Ja sam u YU pohadjao samo 4 godine skole na Madjarskom jeziku (nacionalno pravo u mom kraju) ali sam ipak naucio ono osnovno. Jeste da je moj recnik ostalo siromasno i da mi se vise puta rugaju, ali osnova je tu. Znam komunicirati 80%.
Od 4 jezika koje tu i tamo "mucam" rekao bi da dva citam i pisem sa ocenom 3 (ocena po mom kriterijumu). Druga dva citam ali slabo pisem. I to je normalna pojava koja se zove asimulacija.
Deca ovde rodjena jos nekako zadrze maternji jezik ali unucak slabo. Bilo bi interesantno cuti sta kaze Pera i Milutin uvezi njihove dece i unucadi. Koliko oni koriste maternji jezik u svakodnevnom govoru.
SveJug- Poručnik
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF150Bedž zasluga za forum 150
- Broj postova : 2128
Goran9030, Doktor Živago and poručnik ness like this post
Pera ::
Na mome da ga nazovem kvartu, od nekih pet stotina kuca ima dvadesetak sa zastavama koje vijore citave godine i jos toliko njih okaci za Dan Nezavisnosti.
I to je to.
Onom Svedu?
SveJug- Poručnik
pa eto, nije bila namjera da provociram, ali šta sad mogu? Dovatio sam te u prolazu, ne mogu živ u zemlju...
Sto bi rek'o pokojni Djole, samo lepog mozes ruziti.
Poslednji izmenio Pera dana 21.03.24 1:59, izmenjeno ukupno 1 puta
Goran9030 and Doktor Živago like this post
SveJug ::Pera ::Goran9030 ::Pera ::
I to je to.
Onom Svedu?
Ma imamo ovdje jednog forumasa iz Svedske.
SveJug likes this post
SveJug ::Deca ovde rodjena jos nekako zadrze maternji jezik ali unucak slabo. Bilo bi interesantno cuti sta kaze Pera i Milutin uvezi njihove dece i unucadi. Koliko oni koriste maternji jezik u svakodnevnom govoru.
Ja sam na jednom drugom mjestu davno napisao, asimilirao si se onog momenta kad prvi put odvalis prstima u nogu od stola i ne opsujes na maternjem jeziku.
Unucadi jos nemam, kcerka je dosla ovdje sa cetiri godine i dosta tecno govori srpski. Uz izuzetak padeza, tu prica kao da je iz Nis.
A koliko u kuci koristimo maternji jezik. Pa, ja se trudim da to bude 100%, supruga ubaci tu i tamo koju engleskog. Ipak, moram priznati da ponekad mozak zastane sekundu-dvije dok trazi pravu rijec.
Goran9030, Doktor Živago and SveJug like this post
No, zanima me, kako razmišljate, da li na svom materinjem jeziku ili na jeziku države u kojoj živite?
Odn. da pojasnim. Netko vas nešto pita, i monda...na kojem jeziku razmišljate, na materinjem, pa to pretvarate u npr. švedski, engleski ...
Doktor Živago- Administrators
- BZF150Bedž zasluga za forum 150BOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 5484
Pera ::SveJug ::Deca ovde rodjena jos nekako zadrze maternji jezik ali unucak slabo. Bilo bi interesantno cuti sta kaze Pera i Milutin uvezi njihove dece i unucadi. Koliko oni koriste maternji jezik u svakodnevnom govoru.
onog momenta kad prvi put odvalis prstima u nogu od stola i ne opsujes na maternjem jeziku.
Bas tako. Kada je pokojni otac poceo psovati na Madjarski, znaci bezi sto dalje.
SveJug- Poručnik
Pera and vladimir like this post
Sinovi (34 i 25 godina)rodjeni ovdje pričaju dobar srpski jezik. Kćerka je došla sa 11 mjeseci,sa mužem i djecom vratili se pre 1 1/2 godine u Srbiju. Unučad su pričali srpski bez akcenta.
Sada u Srbiji su ga “pokvarili “, pričaju,razvlače po lalinski,kćerka isto
milutins- Vodnik
Goran9030, Doktor Živago, SveJug and vladimir like this post
vladimir- Poručnik
Mikula 67 and SveJug like this post
Kako ja tako moji zetovi? Da se opredelimo svako prema svome? Naprimer jedan zet mi je mesavina, otac iz Kraljeva, majka rodom iz iz okoline Pule, Talijanskog porekla.
Drugi zet mesavina Banatski Bugarin/Srbin. i da svako vuce na svoju stranu? Gde i kako ce se to zavrsiti.
Puno njih ovde, u mom okruzenju i dan danas imaju poteskoce da se izkazu ko su i koje nacije.
SveJug- Poručnik
milutins ::U kući se govori više engleski nego srpski.
Sada u Srbiji su ga “pokvarili “, pričaju,razvlače po lalinski,kćerka isto
Sladak je to Lalinski zivot i lako ga se navici. Neka im je dug i bezbrizan zivot u Vojvodini.
SveJug- Poručnik
Doktor Živago and milutins like this post
SveJug ::Lako vama koji ste iz istog "plemena". A sta da kazemo mi koji smo iz mesovitih brakova?
Kako ja tako moji zetovi? Da se opredelimo svako prema svome? Naprimer jedan zet mi je mesavina, otac iz Kraljeva, majka rodom iz iz okoline Pule, Talijanskog porekla.
Drugi zet mesavina Banatski Bugarin/Srbin. i da svako vuce na svoju stranu? Gde i kako ce se to zavrsiti.
Puno njih ovde, u mom okruzenju i dan danas imaju poteskoce da se izkazu ko su i koje nacije.
kratko i jasno po tom pitanju Swedjani i kraj.
vladimir- Poručnik
Doktor Živago, SveJug and Pera like this post
Osim toga nacija,naročito na Balkanu je promenljiva kategorija,jedne propadaju (Jugosloveni),niču nove,mijenjaju imena
milutins- Vodnik
SveJug likes this post
Strana 1 od 2 • 1, 2