ᗅᗺᗷᗅ-Svedska POP grupa
3 posters
Strana 1 od 1
ᗅᗺᗷᗅ-Svedska POP grupa
ᗅᗺᗷᗅ, Svedska pop grupa koja je sa pesmom ”Waterloo” na Eurovision song contest u Brightonu pobedila i napravila svetsko cudo koje traje i nakon 50 godina.
Koji su clanovi ABBA?
Sve je pocelo jos cetiri godine ranije, kada se grupa koju su od ranije cinili Björn Ulvaeus , Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid "Frida" Lyngstad pojavili u emisiji Svedske televizije "Fästfolket".
1972-godine izdali su prvu singl plocu gde su se predstavili pod imenom grupe Bjorn & Benni, Agnetha & Frida. Prvi singl objavljen pod imenom "People Need Love".
Delimicna proslava im se desila 1973 god sa pesmom ”Ring Ring bara du slår en signal” na Eurovision song contest u Holandiji gde su zauzeli 3 mesto.
Koji su clanovi ABBA?
Sve je pocelo jos cetiri godine ranije, kada se grupa koju su od ranije cinili Björn Ulvaeus , Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid "Frida" Lyngstad pojavili u emisiji Svedske televizije "Fästfolket".
1972-godine izdali su prvu singl plocu gde su se predstavili pod imenom grupe Bjorn & Benni, Agnetha & Frida. Prvi singl objavljen pod imenom "People Need Love".
Delimicna proslava im se desila 1973 god sa pesmom ”Ring Ring bara du slår en signal” na Eurovision song contest u Holandiji gde su zauzeli 3 mesto.
Poslednji izmenio SveJug dana 09.04.24 20:05, izmenjeno ukupno 1 puta
SveJug- Poručnik
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF150Bedž zasluga za forum 150
- Broj postova : 2128
Član od: : 29.04.2023
Doktor Živago likes this post
Re: ᗅᗺᗷᗅ-Svedska POP grupa
Ubrzo nakon toga, menadzer grupe Stig Andersson im je promenio ime po kojem je grupa postala poznata u celom svetu. Ime AᗺBA sastavljen od pocetnih slova imena clanova grupe Björn Ulvaeus , Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid "Frida" Lyngstad.
Ime AᗺBA je ujedno koristilo i fabrika konzerve ribe koja se nalazila u Göteborg pa su uz njihovo odobrenje mogli koristi to, pod uslovom da NE sramote to sto budu radili.
Ime AᗺBA je ujedno koristilo i fabrika konzerve ribe koja se nalazila u Göteborg pa su uz njihovo odobrenje mogli koristi to, pod uslovom da NE sramote to sto budu radili.
SveJug- Poručnik
Doktor Živago likes this post
Njihovo drugo i velika proslava sledi 9 Februara 1974 godine kada sa pesmom ”Waterloo” pobedjuju sa 302 poena i predstavljaju Svedsku na Eurovision song contest u Brightonu gde pobedjuju sa
Svetska proslava sledi u Subotu 6 April 1974 godine kada "Waterloo" pobedjuje Eurovision Song Contest med 24 poena i ime ABBA ostala upisana u knjige istorije.
Svetska proslava sledi u Subotu 6 April 1974 godine kada "Waterloo" pobedjuje Eurovision Song Contest med 24 poena i ime ABBA ostala upisana u knjige istorije.
Poslednji izmenio SveJug dana 10.04.24 12:48, izmenjeno ukupno 1 puta
SveJug- Poručnik
Mozda im je islo i na ruku da se te iste godine dozvolilo takmicarima da nemoraju pevati na maternjem jeziku pa su oni to izkoristili i pesmu ”Waterloo” odpevali na Engleski. Pobedili su sa 24 poena izpred drugoplacirane pesme iz Italije. Interesantno je da od domacina Engleske nisu dobili ni jedan poen.
Bilo je diskusije da je Engleska to namerno uradila da nebi konkurisali sa Olivija Njuton Dzon, pevacicom iz Australije koja je tada predstavljala zemlju domacina. Olivija se kasnije proslavila u filmu "Grease".
Snimak glasanja.
Bilo je diskusije da je Engleska to namerno uradila da nebi konkurisali sa Olivija Njuton Dzon, pevacicom iz Australije koja je tada predstavljala zemlju domacina. Olivija se kasnije proslavila u filmu "Grease".
Snimak glasanja.
SveJug- Poručnik
SveJug- Poručnik
SveJug- Poručnik
SveJug- Poručnik
SveJug- Poručnik
SveJug- Poručnik
SveJug- Poručnik
SveJug- Poručnik
Svedski kralj Carl XVI Gustaf, je clanove grupe ABBA , odlikovao sa ordenom "Wasa orden" koje je osnovano jos davne 1772 godine. 4 clana ABBA sada nose titulu viteza, ili komandanta prve klase.
https://www.msn.com/en-gb/entertainment/news/abba-given-rare-honour-not-handed-out-to-anyone-for-almost-50-years/ar-BB1npz1f#
https://www.msn.com/en-gb/entertainment/news/abba-given-rare-honour-not-handed-out-to-anyone-for-almost-50-years/ar-BB1npz1f#
SveJug- Poručnik
Pera likes this post
SveJug- Poručnik
Pera likes this post
SveJug- Poručnik
Samo da proverim da si/ste u toku.
SveJug- Poručnik
Eh, u toku sam ja već odavno.
Sjećam se da je svojevremeno Agneta obilazila oko mene, ali sam joj jasno dao do znanja da me tada nisu zanimale starije žene.
Još se sjećam kako je sva u suzama otišla.
Sjećam se da je svojevremeno Agneta obilazila oko mene, ali sam joj jasno dao do znanja da me tada nisu zanimale starije žene.
SveJug likes this post
Goran9030 ::Eh, u toku sam ja već odavno.
U mom selu vele, sto starija vocka sve joj sladji sok.
Pera- Glavni administrator
- BZF50Bedž zasluga za ForumBOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 1419
Član od: : 30.04.2023
Goran9030 and SveJug like this post
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu