JNA bili smo vojnici
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

mi 35 napadni helikopter

4 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

mi 35 napadni helikopter Empty mi 35 napadni helikopter

Počalji od vladimir 13.05.24 13:11

https://www.youtube.com/watch?v=0aPPRD_67l0

umesto u ukrajini zavrsili u Srbiji.mogao je i Kipar da uradi isto sto i ostale zapadne zemlje ali bi to za Kipar bilo ekonomska i vojna katastrofa
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 1734
Član od: : 30.04.2023

Nazad na vrh Ići dole

mi 35 napadni helikopter Empty Re: mi 35 napadni helikopter

Počalji od vladimir 13.05.24 13:16

Ataka je jedina protiv oklopna raketa ciji je domet 8-9 km.dokazani su pogoci ovom raketom na 8 km u Ukrajinskom ratu.zasto je ovo vazno. helikopteri koji poseduju ovakvo oruzije su apsolutno van dometa lakih pvo sistema tipa stinger,strela,igla mistral
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 13.05.24 15:17

Ništa nije čudno, Srbija nabavlja vojnu opremu, pa tako i helikoptere u Rusiji jer je takva trenudačna doktrina.
RH u isto vrijeme postupno izbacuje ruske helikoptere (ne zato što ne valjaju) i okreće se američkim.
Do sada su nabavljeni Kiowa i Chinook, kao i Black Howk, a koliko sam pratio u dogledno vrijeme bi trebali stići i helikopteri Apache.
Siguran sam da se ta modernizacija i prelazak na zapadno naoružanje može napraviti i brže i masovnije, ali u svemu tome nije zanemariv utrošak novca.
Nabava ide u više pravaca: oklopna vozila Patria i Bradley, avioni Rafale, izrada obalnih ophodnih brodova, a u fazi je sklapanje ugovora o izgradnji prve korvete.
U svemu ovome nije u pitanju 100% kupovina, već i obostrano isplativ posao.
Za oklopna vozila Bradley - dio je kupljen, dio doniran, dio stiže za dijelove, a sklopljen je i ugovor u kojem Đuro Đaković postaje središte za remont ovih oklopnjaka za okolne zemlje.
Obalne ophodne brodove trebaju sagraditi naša brodogradilišta, a naoružanje će biti instalirano po ustroju NATO. Slična stvar je i sa korvetom. Upravo se procjenjuje da li je isplativije da se kupi nova ili polovna od neke zemlje saveznice, ili da je sagradi naše brodogradilište, pa se nadopuni naoružanjem.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150
Bedž zasluga za forum 150

Broj postova : 2438
Član od: : 29.04.2023
Godine: : 58

https://sked.com.hr/shop/

Doktor Živago likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 8:06

Bradley? pa to je u rangu bvp m80 odavno prevazidjeno.patrie kupljene bez oruzne stanice po ceni ??? oruzne stanice godinama unazad nisu kupljene jer se uslovi tendera stalno menjaju i namestaju. protivoklopni sistemi za patrie isto nisu kupljeni zadnji tender je bio namesten jer su navedene karakteristike odgovarale samo za izraelski SPIKE.

OD proizvodjaca najboljeg tenka do servisera polovnih oklopnjaka
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 8:12

11 mi35 sa kipra razlikuju se od srpskih mi35. 4 srpska mi 35 su najmodernija verzija tako da ce i ovih 11 morati proci odredjene modernizacije. uz helikoptere je stiglo i kompletno naoruzanje za njih ,rezervni delovi,alati .dugo se o ovome pregovaralo jer se nije radilo o klasicnoj kupovini. u celoj igri bile su i nore b52 .po mojoj proceni isporuka 11 napadnih helikoptera placena je delom i isporukom nora b 52.
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 15.05.24 8:40

vladimir ::Bradley? pa to je u rangu  bvp m80 odavno prevazidjeno.patrie kupljene bez oruzne stanice po ceni ??? oruzne stanice godinama unazad nisu kupljene jer se uslovi tendera stalno menjaju i namestaju. protivoklopni sistemi za patrie isto nisu kupljeni zadnji tender je bio namesten jer su navedene karakteristike odgovarale samo za izraelski SPIKE.

OD  proizvodjaca najboljeg tenka do servisera polovnih oklopnjaka

Zaposlit će se više ljudi, uzdržavat će više obitelji.

Nato doktrina je takva kakva jest, a mi smo u sklopu NATO-a.
Ja tu samo vidim korist za sve strane. Radnici u Đuri Đakoviću su i prije kod sastavljanja tenkova M-84 radili izvrstan posao, pa ako su mogli njih sastavljati, ne vidim u čemu je problem da nadograde Bredleye ili bilo koja druga oklopna vozila. Rade oni i željezničke vagone, lokomotive, tramvaje.

A lako ćemo mi za tendere. Sa našim saveznicima, kao i vi sa Rusima se sve dogovori na obostranu korist. Neke stvari i nisu za javnost.

Ovo što je Goran napisao je javna stvar, o tome se i piše, iako, kakva su današnja vremena, satelitima ništa ili malo toga promakne.
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 5484

Goran9030 likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 8:46

Bredli je prevazidjen. koliko ih je samo izgubljeno u ukrajini? kad je bila pustinjska oluja pre 34 god? pa to je oldtajmer. cudo vam nisu dali ili prodali Strajker nego ovo.
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 15.05.24 9:04

Vladimire, očito ne želiš vidjeti ono što je očito samo zato što dolazi "sa pogrešne strane".
Što se mene tiče, neka Đuro Đaković servisira bicikle i oklopne romobile/trotinete, ako to znači posao koji se odrađuje kod nas i koji će ljudima donijeti plaće i omogućiti ostanak kod kuće.
Najlakše je (i najskuplje) samo kupovati.
A ni ti MIG-ovi koje ste vi dobili od Rusa nisu baš neki njihov vrh. Većinom su i oni isluženi i potrošeni. OK, poklon je poklon - ako je samo poklon, ako tu nema nečeg drugog iza...
Kako prolaze najbolji oklopnjaci, vidjeli smo u prošlosti, a na žalost vidimo i u današnje vrijeme. Svaki od njih ima svoju slabu točku koja je dovoljna da uz pomoć tisuću/hiljadu puta jeftinijeg oružja postanu hrpa željeza za reciklažu.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 15.05.24 9:14

vladimir ::11 mi35 sa kipra razlikuju se od srpskih mi35. 4 srpska mi 35 su najmodernija verzija tako da ce i ovih 11 morati proci odredjene modernizacije. uz helikoptere je stiglo i kompletno naoruzanje za njih ,rezervni delovi,alati .dugo se o ovome pregovaralo jer se nije radilo o klasicnoj kupovini. u celoj igri bile su i nore b52 .po mojoj proceni isporuka 11 napadnih helikoptera placena je delom  i isporukom nora b 52.

NORA = novo oružje artiljerije. To je bilo dizajnirano prije nego sam ja išao u vojsku, još sam kao osmoškolac kupovao "Front" i čitao o tom oružju.
Ne mogu se oteti dojmu da Rusija radi Srbiji upravo ono što je NATO napravio Ukrajini.
"Trebaju nam kombajni - ma jok evo vama tenkovi.
Trebaju nam sijačice - ma kakvi, evo vama topovi.
Trebaju nam strojevi i nova tehnologija za proizvodnju - ma šta će vam to? Evo vama radari i rakete"

Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 9:21

ne dolazim ja sa pogresne strane vec razlikujem servisera od proizvodjaca. mogli smo i mi da kupio OT po ceni od 1-2 miliona usd. ali nama je bilo isplativije da ih pravimo sami i eventualno prodajom drugim zemljama zaradimo novac. servisiranje bilo kog starog vozila je veliki trosak. a proizvodnja bilo cega novog donosi vecu ili manju zaradu. ocigledno ne pratis neke stvari u vojnoj industriji. cena oruzne stanice na slobodnom trzistu prelazi cenu cele patrije. to je cista matematika.
nije uopste bilo lako ispregovarati za kupovinu konkursa i atake jer ni rusi nisu glupi da ti prodaju ono sto tebi treba nego uz to ti prodaju i ono sto ti ne treba.
samo cena topa od 30 cal je bila fantasticna malte ne skuplja od celog Lazra ili Milosa . zato smo u zastavi i pokrenuli proizvodnju istog i svrstali se u mali broj zemalja koje imaju tu mogucnost
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 15.05.24 9:23

Ili sam ja nešto previdio ili sam prespavao. Je li to sada Srbija u top5 svjetskih proizvođača i trgovaca oružjem????
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 9:26

Goran9030 ::
vladimir ::11 mi35 sa kipra razlikuju se od srpskih mi35. 4 srpska mi 35 su najmodernija verzija tako da ce i ovih 11 morati proci odredjene modernizacije. uz helikoptere je stiglo i kompletno naoruzanje za njih ,rezervni delovi,alati .dugo se o ovome pregovaralo jer se nije radilo o klasicnoj kupovini. u celoj igri bile su i nore b52 .po mojoj proceni isporuka 11 napadnih helikoptera placena je delom  i isporukom nora b 52.

NORA = novo oružje artiljerije. To je bilo dizajnirano prije nego sam ja išao u vojsku, još sam kao osmoškolac kupovao "Front" i čitao o tom oružju.
Ne mogu se oteti dojmu da Rusija radi Srbiji upravo ono što je NATO napravio Ukrajini.
"Trebaju nam kombajni - ma jok evo vama tenkovi.
Trebaju nam sijačice - ma kakvi, evo vama topovi.
Trebaju nam strojevi i nova tehnologija za proizvodnju - ma šta će vam to? Evo vama radari i rakete"

ta NORA iz vremena JNA nema nikakve veze sa norom b52 na sasiji MAN ILI Kamaz. Srbija od Rusije kupuje oruzije po istoj ceni kao i ruska armija ,znaci ni jednu rublju vise. ja razumem i ruse. vise su oni bili voljni da nam prodaju svoje OT sa kompletnim naoruzanjem a mi smo ipak vise bili voljni da ih sami proizvedemo. biznis je biznis. svako ima tu svoju racunicu
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030 likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 9:31

Goran9030 ::Ili sam ja nešto previdio ili sam prespavao. Je li to sada Srbija u top5 svjetskih proizvođača i trgovaca oružjem????

nismo u prvih 5 ali smo u prvih 10. sto se tice i znanja i tehnologije. jos nam samo hvale proizvodni kapaciteti ali radi se na tome. nije Azerbejdzan glup sto se bas odlucio za srpsko oruzije u vrednosti 350 miliona eura a ne verujem ni da su Kiprani,UAE,Saudi arabija i ostale zemlje nekakvi glupaci da bacaju novac na nesto zastarelo i ne kvalitetno
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 15.05.24 9:48

Čitao sam nedavno da su Američke firme kupile tvornice u BiH za proizvodnju eksploziva i granata. Kako sad stvari stoje, oni će to u skorije vrijeme modernizirati i opet početi proizvodnju onoga čega sad najviše nedostaje a to je 155 mm, 152 i 105 mm granata.
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 10:50

Doktor Živago ::Čitao sam nedavno da su Američke firme kupile tvornice u BiH za proizvodnju eksploziva i granata. Kako sad stvari stoje, oni će to u skorije vrijeme modernizirati i opet početi proizvodnju onoga čega sad najviše nedostaje a to je 155 mm, 152 i 105 mm granata.

normalno. pa gde ce u svetu uopste naci kvalifikovanu radnu snagu za taj posao? da ne pricamo o ceni radne snage i repromaterijala. moj zet je zavrsio masinski fakultet u Zagrebu i dugo godina kao inzenjer radio u krusiku na proizvodnji minobacacke municije. on sam kaze da ta proizvodnja na zapadu je neisplativa zato se i municija iz krusika i kupuje jer je u svetu vrlo malo firmi koje to uopste proizvode pogotovo po zapadnom Nato standardu. bivsa nam drzava SFRJ imala je proizvodnju bezdimnog baruta NAJKVALITETNIJEG u svetu. hvalim te boze pa nije bas sve devastirano i unisteno
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 10:59

konkurs i ataka protiv oklopne rakete koje poseduju cak jedna Sirija i liban. za ataku nisam siguran ali konkurs sigurno imaju. kako mi dugi niz godina to uopste nismo mogli da kupimo? nama Srbiji je ponudjeno da potpisemo ugovor sa Rusijom o zastiti patentnih prava sto mi nikad nismo potpisali. da smo to potpisali bilo bi nam onemoguceno da sami radimo modernizaciju borbenih sredstava iz doba SSSR.Rusi su bili posebno kivni na razvoj tandem bojeve glave za maljutku. modernizaciju raketa za Grad, modernizaciju pvo Kub i Neva. ne samo sto smo to uradili za potrebe nase armije vec mozemo i sposobni smo da uradimo to i drugim armijama ne trazisi saglasnost Rusije. posebno je rusima smetao zms bugarski zavod za proizvodnju raketa za sistem Grad JER GA BUGARI PROIZVODE U VELIKIM KOLICINAMA I PRODAJU JEFTINO
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 15.05.24 11:08

Čitam baš maloprije da je Sjeverna Koreja svojim prijateljima u Rusiji isporučila oko 3 milijuna granata koje se kako sam već pisao troše nemilice kod obiju sukobljenih strana u Ukrajini.
Iako je Rusija povećala kapacitet proizvodnje granata to niti izbliza nije dovoljno za npr. mjesečnu potrošnju.

No da se vratim na paket pomoći iz Sj. koreje.

Ugl. se radi od zastarjelim granatama iz 70-tih godina prošlog stoljeća, pa pišu kako je dosta s njima bilo problema. Nisu valjale, pa ni kod ispucavanja, tako da bi se oruđa razletila, minobacačke granate sjeverno korejskog porijekla bi rasturile cijeli minobacač i posadu.
Kako su Rusi reagirali na to, možemo samo zamisliti.
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 15.05.24 11:11

Moram priznati da nisam znao da je ex Jugoslavija imala najkvalitetniji bezdimni barut na svijetu, naravno proizveden kod nas.

U suštini mi je i drago za ovo što si napisao, da nismo sve rastepli i rasturili. Mislim naravno na vojnu namjensku industriju.
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 12:33

Doktor Živago ::Moram priznati da nisam znao da je ex Jugoslavija imala najkvalitetniji bezdimni barut na svijetu, naravno proizveden kod nas.

U suštini mi je i drago za ovo što si napisao, da nismo sve rastepli i rasturili. Mislim naravno na vojnu namjensku industriju.

kako to nisi cuo? pa hrvatska je zaplenila brod sa 200tona tog baruta namenjenog Iraku koji je navodno zalutao u hrvatske teritorijalne vode. ocigledno se radilo o nekakvom svercu jer je irak bio pod sankcijama. o daljoj sudbini broda i tereta nezanam nista. navodno na brodu su se pokvarili motori pa su ga morske struje odnele u hrvatske teritorijalne vode.
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 15.05.24 12:37

mnogo toga se u nasoj drzavi radilo kvalitetno i dobro. ja se jos uvek secam zdenka sira iz osjeka. voleo bih ga i sad probati ne znam da li se to jos uvek proizvodi i ima li se gde kupiti. o gavrilovicu i da ne pricam. sve smo mi to imali u nasoj kasarni samo se obratimo glavnom kuvaru Jozi. cuo sam da je i on postao Slavonac . iz Bosanskog Broda se preselio u Slavonski
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 15.05.24 14:46

Ima jos uvijek Zdenka sira
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

vladimir likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 15.05.24 16:13

Kako vi sa helikoptera dodjoste na Zdenku? bomba10
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 1419

vladimir likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Doktor Živago 15.05.24 17:09

Sviđa nam se ime helikoptera" Zdenka"!
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 15.05.24 19:01

vladimir ::
Goran9030 ::Ili sam ja nešto previdio ili sam prespavao. Je li to sada Srbija u top5 svjetskih proizvođača i trgovaca oružjem????

nismo u prvih 5 ali smo u prvih 10. sto se tice i znanja i tehnologije. jos nam samo hvale proizvodni kapaciteti ali radi se na tome. nije Azerbejdzan glup sto se bas odlucio za srpsko oruzije u vrednosti 350 miliona eura a ne verujem ni da su Kiprani,UAE,Saudi arabija i ostale zemlje nekakvi glupaci da bacaju novac na nesto zastarelo i ne kvalitetno

Iskreno, više sam pristalica da se izvozi (ili uvozi) hrana, roba široke potrošnje, visoka tehnologija... sve ono što će građanima donijeti bolji život i blagostanje.
Ali ako je u pitanju izvoz oružja i municije - šta da se radi, život je takav. Kako si negdje napisao "biznis je biznis".
Nadam se samo da će Srbija novac od prodanog vojnog materijala uložiti u nova radna mjesta, dizanje standarda svojih građana, nastavak gradnje autoputeva i željeznica.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150