Atentati na državnike
5 posters
Strana 1 od 1
sloba1- Potporučnik
- BZF50Bedž zasluga za ForumBOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 1444
Član od: : 10.05.2023
Godine: : 61
Re: Atentati na državnike
Eden najbolj znanih atentatov v zgodovini - atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda
O samem atentatu je veliko znanega. Mi pa je pred časom prišla v roke zanimiva knjiga Andeja Rahtena, Prestolonaslednikova smrt ki pa razkriva manj znana dejstva o dogodku, ki je za vedno spremenil svet.
Brez dvoma je atentat na nadvojvodo Franca Ferdinanda in vojvodinjo Zofijo v Sarajevu 28. junija 1914 po svoje legendaren, ker ga je izvedla Mlada Bosna na srbski narodni praznik Vidovdan, kar je bila že prva napaka nadvojvode, da se je v Sarajevo sploh podal. Rahten se najprej opira na dokumente, ki mu jih je dal zgodovinar Andrej Vovko, med njimi je bila nemška knjižica avtorja Ivana Avguština Žiberta iz leta 1914, zlasti po drugi in tretji izdaji 1919, ko so bile politične razmere povsem drugačne.
Če bo kdo prišel do knjižice naj jo prelista, če že ne prebere, veliko je napisanega, kar doslej še ni bilo objavljeno, vsaj jaz ne vem za to.
Mogoče bom kasneje kopiral kakšen odstavek iz knjige ali prilepil kakšno sliko.
O samem atentatu je veliko znanega. Mi pa je pred časom prišla v roke zanimiva knjiga Andeja Rahtena, Prestolonaslednikova smrt ki pa razkriva manj znana dejstva o dogodku, ki je za vedno spremenil svet.
Brez dvoma je atentat na nadvojvodo Franca Ferdinanda in vojvodinjo Zofijo v Sarajevu 28. junija 1914 po svoje legendaren, ker ga je izvedla Mlada Bosna na srbski narodni praznik Vidovdan, kar je bila že prva napaka nadvojvode, da se je v Sarajevo sploh podal. Rahten se najprej opira na dokumente, ki mu jih je dal zgodovinar Andrej Vovko, med njimi je bila nemška knjižica avtorja Ivana Avguština Žiberta iz leta 1914, zlasti po drugi in tretji izdaji 1919, ko so bile politične razmere povsem drugačne.
Če bo kdo prišel do knjižice naj jo prelista, če že ne prebere, veliko je napisanega, kar doslej še ni bilo objavljeno, vsaj jaz ne vem za to.
Mogoče bom kasneje kopiral kakšen odstavek iz knjige ali prilepil kakšno sliko.
arcibald01- Zastavnik I klase
- BZF50Bedž zasluga za ForumBOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 674
Član od: : 01.05.2023
Doktor Živago and šole like this post
Ova je tema odlična jer je kroz povijest bio cijeli niz uspjelih ili neuspjelih atentata osobito na političare.
Mene zanima a znam da je bio cijeli niz neuspjelih atentata na J.B.Tita?
Da li netko zna vise o tome?
Mene zanima a znam da je bio cijeli niz neuspjelih atentata na J.B.Tita?
Da li netko zna vise o tome?
Doktor Živago- Administrators
- BZF150Bedž zasluga za forum 150BOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 5484
Član od: : 29.04.2023
Uopste poznato za Nikolu Kavalja. A Milutin verovatno vise zna o tome.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Kavaja
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Kavaja
SveJug- Poručnik
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF150Bedž zasluga za forum 150
- Broj postova : 2134
Član od: : 29.04.2023
Nisam poznavao ludog Kavaju. Kada sam stigao 1987 u Paterson,New Jersey Kavaja je bio u zatvoru zbog otmice dva aviona. Poznavao sam njegovu suprugu Olgu (Ruskinja) i djecu. Njegova djeca nisu bili u srpskoj nego u ruskoj zajednici.
Nikola je bio obična budaletina i hvalisavac,”držao sam Tita na nišanu “znao je da se hvali. Ako si ga držao što nisi pucao?
Nema ovdje on nikakav ugled u staroj emigraciji niti ga je ikada imao.
Razlog tome je što je cinkario,radio za CIA a bio je i sirov.
Nikola je bio obična budaletina i hvalisavac,”držao sam Tita na nišanu “znao je da se hvali. Ako si ga držao što nisi pucao?
Nema ovdje on nikakav ugled u staroj emigraciji niti ga je ikada imao.
Razlog tome je što je cinkario,radio za CIA a bio je i sirov.
milutins- Vodnik
- Broj postova : 241
Član od: : 01.03.2024
Doktor Živago likes this post
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu