JNA bili smo vojnici
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Uspomene, dozivljaji i secanja sa putovanja

+9
arcibald01
Mikula 67
Pera
Doktor Živago
sloba1
Dario
poručnik ness
Goran9030
SveJug
13 posters

Strana 14 od 14 Prethodni  1 ... 8 ... 12, 13, 14

Ići dole

Uspomene, dozivljaji i secanja sa putovanja - Page 14 Empty Re: Uspomene, dozivljaji i secanja sa putovanja

Počalji od SveJug 11.10.24 17:16

Ulaz i izlaz u trajekt. [You must be registered and logged in to see this link.]
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150
Bedž zasluga za forum 150

Broj postova : 2128
Član od: : 29.04.2023

Doktor Živago likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Uspomene, dozivljaji i secanja sa putovanja - Page 14 Empty Re: Uspomene, dozivljaji i secanja sa putovanja

Počalji od Doktor Živago 11.10.24 23:14

Nadam se da ta stražnja rampa dobro radi a ne kao kod nas...
Doktor Živago
Doktor Živago
Administrators
Administrators
BZF150
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 5484

Goran9030 likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 18.10.24 13:31

Jos jedan iztrosen i arhiviran medju "iztrosene".

[You must be registered and logged in to see this link.]
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Goran9030 and Pera like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 18.10.24 17:04

Pa ti ko Jovanča Micić, svecki putnik iz Jagodinu koji je proputovao svijet za 80 dana.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Broj postova : 2438
Godine: : 58

https://sked.com.hr/shop/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 18.10.24 17:16

Skoro, ali ne za 80 dana. Korona nam sprecila Put za Kinu.

(Ako se dobro secam tog filma, on je svoju "Sosu" imao upisan u svoju putnu izpravu. Moja Sosa pak ima svoju, licnu putnu izpravu)
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 18.10.24 17:50

Ne znam za ostale drzave al kod mene pasos nije bas jeftin i ceka se relativno dugo.
Zahvaljujuci Balkanu moj je vise od pola pun a tek treca godina kako sam izvadio novi.
Doboj-Morovic-Doboj, osam pecata.
Beograd-Doboj-Beograd, deset.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 1419
Član od: : 30.04.2023

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 18.10.24 21:08

SveJug ::Skoro, ali ne za 80 dana. Korona nam sprecila Put za Kinu.

(Ako se dobro secam tog filma, on je svoju "Sosu" imao upisan u svoju putnu izpravu. Moja Sosa pak ima svoju, licnu putnu izpravu)

Julišku je imao u pasošu, pa se onda švercao onaj blagajnik iz zadruge pod Turkinju.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Doktor Živago and SveJug like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 18.10.24 23:14

Pera ::Ne znam za ostale drzave al kod mene pasos nije bas jeftin i ceka se relativno dugo.
Zahvaljujuci Balkanu moj je vise od pola pun a tek treca godina kako sam izvadio novi.
Doboj-Morovic-Doboj, osam pecata.
Beograd-Doboj-Beograd, deset.

Kosta 500 SKR i traje 5 godine. Bili u policiju u ponedeljak, slikani i ostavili otiske kazi prta i danas bilo goto i podigli. Moram i to reci da u mom kraju nije bas neka guzva za takve usluge.

Promenio sam posto je iztekao rok trajanja.
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Mikula 67 and Doktor Živago like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 19.10.24 7:46

Kod mene je $165 (130 drzavi i 35 u posti za formulare i postarinu) ako ces da cekas.
Zvanicno proces traje 4-6 sedmica od kad ured zaprimi zahtjev.
U praksi, zna se otegnuti i dva-tri mjeseca. (narocito su bile guzve prosle godine)
Postoji i opcija za brze dobijanje, (2-3 sedmice) kosta $225 plus ako hoces ekspres dostavu jos nekih dvadesetak zelembaca.
Izdaje se na deset godina.
Ako ga nafilujes pecatima pa vise nema mjesta onda mora novi.
Inace, ne izdaje se u policiji nego se zahtjevi ispunjavaju i salju u nekoliko centralnih agencija koje su pod nadzorom Sekretarijata inostranih poslova.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030, Doktor Živago and SveJug like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 19.10.24 13:12

Putovnica/pasoš se kod nas izdaje u MUP-u, potrebno je doći u policijsku postaju u mjestu prebivališta (ali nešto se pisalo da su omogućili odlazak i u neku drugu koju odabereš kako bi se smanjile svakodnevne velike gužve).
Doneseš sliku i uzmu otisak oba kažiprsta.
Plaća se 40-tak € za redovno izdavanje (mislim da je rok 5-6 tjedana), ili oko 55€ za ubrzani postupak (taj sam ja izabrao nedavno za novu osobnu iskaznicu) i navodno se izda u roku 72 sata, a u praksi dođe tokom tjedna.
Ja sam svoju putovnicu zadnji puta vadio neposredno pred ulazak RH u EU, iako je važila još četiri godine. Problem je bio u tome što je bila do kraja ispečatirana, a ovi biseri na granici kad su vidjeli zadnje dvije stranice nisu se potrudili da malo pričuvaju mjesto, nego su izokretali i razvukli pečate pa me bacili u trošak.
I tako sad imam putovnicu (koja je u međuvremenu istekla) sa 5-6 pečata. Novu ne planiram vaditi jer za sada ne planiram putovanje u zemlju gdje ne mogu otići sa osobnom iskaznicom.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 19.10.24 15:32

Goran9030 ::Putovnica/pasoš se kod nas izdaje u MUP-u, potrebno je doći u policijsku postaju u mjestu prebivališta (ali nešto se pisalo da su omogućili odlazak i u neku drugu koju odabereš kako bi se smanjile svakodnevne velike gužve).
Doneseš sliku i uzmu otisak oba kažiprsta.
Plaća se 40-tak € za redovno izdavanje (mislim da je rok 5-6 tjedana), ili oko 55€ za ubrzani postupak (taj sam ja izabrao nedavno za novu osobnu iskaznicu) i navodno se izda u roku 72 sata, a u praksi dođe tokom tjedna.
Ja sam svoju putovnicu zadnji puta vadio neposredno pred ulazak RH u EU, iako je važila još četiri godine. Problem je bio u tome što je bila do kraja ispečatirana, a ovi biseri na granici kad su vidjeli zadnje dvije stranice nisu se potrudili da malo pričuvaju mjesto, nego su izokretali i razvukli pečate pa me bacili u trošak.
I tako sad imam putovnicu (koja je u međuvremenu istekla) sa 5-6 pečata. Novu ne planiram vaditi jer za sada ne planiram putovanje u zemlju gdje ne mogu otići sa osobnom iskaznicom.

Osobna iskaznica = licna karta?  Mi ovde imamo spacijalne licne karte koje vaze za putovanje u zemlje EU. Isto se vadi u policiju i kosta kao pasos pa zato puno njih to ne koriste.

Prednost stime je da ne zauzima toliko mesta kao pasos i da je plastificiran i nije ositljiva.

[You must be registered and logged in to see this link.]
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 19.10.24 16:52

Ta opcija postoji i ovdje, izgleda slicno, kosta duplo manje.
Vazi za putovanja u Meksiko, Kanadu, Bermuda i Karibe.
Izdaje se isto na deset godina.
Treba napomenuti da vazi samo za putovanje kopnom ili vodenim putevima.
Za na jeroplan mora "pravi" pasos.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

SveJug likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Goran9030 19.10.24 21:41

Osobna iskaznica je isto što i lična karta.
Kao i u bivšoj državi, svatko stariji od 18 godina je morao i mora imati ausvajs.
Uglavnom, kod nas sve manje ljudi koristi putovnice/pasoše ako ne putuju van Europe (tu ne mislim samo na EU).
Mislim da nama putovnica/pasoš treba za Tursku i (eventualno) Ukrajinu. Sve druge europske zemlje su nam dostupne sa ovim komadom plastike. Jedini problem je u tome što se prije izdavao na 10, a sada kao i vozačka samo na 5 godina.
Nisam siguran kakvo je stanje sa Rusijom i Bjelorusijom u smislu sadašnje situacije - moguće je da trebamo pasoš/putovnicu.
Ne znam kakvo je stanje za državljane Srbije. Za državljane Makedonije znam da mogu sa osobnom/ličnom kartom ići u Srbiju i BiH, te Crnu Goru. Za EU moraju imati pasoš/putovnicu.
Goran9030
Goran9030
Administrators
Administrators
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

SveJug likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 14 od 14 Prethodni  1 ... 8 ... 12, 13, 14

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu