Uspomene, dozivljaji i secanja sa putovanja
+9
arcibald01
Mikula 67
Pera
Doktor Živago
sloba1
Dario
poručnik ness
Goran9030
SveJug
13 posters
Strana 14 od 14
Strana 14 od 14 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14
Re: Uspomene, dozivljaji i secanja sa putovanja
Ulaz i izlaz u trajekt. [You must be registered and logged in to see this link.]
SveJug- Poručnik
- BOFBedž Osnivača ForumaBZF150Bedž zasluga za forum 150
- Broj postova : 2128
Član od: : 29.04.2023
Doktor Živago likes this post
Nadam se da ta stražnja rampa dobro radi a ne kao kod nas...
Doktor Živago- Administrators
- BZF150Bedž zasluga za forum 150BOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 5484
Goran9030 likes this post
Jos jedan iztrosen i arhiviran medju "iztrosene".
[You must be registered and logged in to see this link.]
SveJug- Poručnik
Goran9030 and Pera like this post
Pa ti ko Jovanča Micić, svecki putnik iz Jagodinu koji je proputovao svijet za 80 dana.
Skoro, ali ne za 80 dana. Korona nam sprecila Put za Kinu.
(Ako se dobro secam tog filma, on je svoju "Sosu" imao upisan u svoju putnu izpravu. Moja Sosa pak ima svoju, licnu putnu izpravu)
(Ako se dobro secam tog filma, on je svoju "Sosu" imao upisan u svoju putnu izpravu. Moja Sosa pak ima svoju, licnu putnu izpravu)
SveJug- Poručnik
Ne znam za ostale drzave al kod mene pasos nije bas jeftin i ceka se relativno dugo.
Zahvaljujuci Balkanu moj je vise od pola pun a tek treca godina kako sam izvadio novi.
Doboj-Morovic-Doboj, osam pecata.
Beograd-Doboj-Beograd, deset.
Zahvaljujuci Balkanu moj je vise od pola pun a tek treca godina kako sam izvadio novi.
Pera- Glavni administrator
- BZF50Bedž zasluga za ForumBOFBedž Osnivača Foruma
- Broj postova : 1419
Član od: : 30.04.2023
SveJug ::Skoro, ali ne za 80 dana. Korona nam sprecila Put za Kinu.
Julišku je imao u pasošu, pa se onda švercao onaj blagajnik iz zadruge pod Turkinju.
Doktor Živago and SveJug like this post
Pera ::Ne znam za ostale drzave al kod mene pasos nije bas jeftin i ceka se relativno dugo.
Kosta 500 SKR i traje 5 godine. Bili u policiju u ponedeljak, slikani i ostavili otiske kazi prta i danas bilo goto i podigli. Moram i to reci da u mom kraju nije bas neka guzva za takve usluge.
Promenio sam posto je iztekao rok trajanja.
SveJug- Poručnik
Mikula 67 and Doktor Živago like this post
Kod mene je $165 (130 drzavi i 35 u posti za formulare i postarinu) ako ces da cekas.
Zvanicno proces traje 4-6 sedmica od kad ured zaprimi zahtjev.
U praksi, zna se otegnuti i dva-tri mjeseca. (narocito su bile guzve prosle godine)
Postoji i opcija za brze dobijanje, (2-3 sedmice) kosta $225 plus ako hoces ekspres dostavu jos nekih dvadesetak zelembaca.
Izdaje se na deset godina.
Ako ga nafilujes pecatima pa vise nema mjesta onda mora novi.
Inace, ne izdaje se u policiji nego se zahtjevi ispunjavaju i salju u nekoliko centralnih agencija koje su pod nadzorom Sekretarijata inostranih poslova.
Zvanicno proces traje 4-6 sedmica od kad ured zaprimi zahtjev.
U praksi, zna se otegnuti i dva-tri mjeseca. (narocito su bile guzve prosle godine)
Postoji i opcija za brze dobijanje, (2-3 sedmice) kosta $225 plus ako hoces ekspres dostavu jos nekih dvadesetak zelembaca.
Izdaje se na deset godina.
Ako ga nafilujes pecatima pa vise nema mjesta onda mora novi.
Inace, ne izdaje se u policiji nego se zahtjevi ispunjavaju i salju u nekoliko centralnih agencija koje su pod nadzorom Sekretarijata inostranih poslova.
Goran9030, Doktor Živago and SveJug like this post
Putovnica/pasoš se kod nas izdaje u MUP-u, potrebno je doći u policijsku postaju u mjestu prebivališta (ali nešto se pisalo da su omogućili odlazak i u neku drugu koju odabereš kako bi se smanjile svakodnevne velike gužve).
Doneseš sliku i uzmu otisak oba kažiprsta.
Plaća se 40-tak € za redovno izdavanje (mislim da je rok 5-6 tjedana), ili oko 55€ za ubrzani postupak (taj sam ja izabrao nedavno za novu osobnu iskaznicu) i navodno se izda u roku 72 sata, a u praksi dođe tokom tjedna.
Ja sam svoju putovnicu zadnji puta vadio neposredno pred ulazak RH u EU, iako je važila još četiri godine. Problem je bio u tome što je bila do kraja ispečatirana, a ovi biseri na granici kad su vidjeli zadnje dvije stranice nisu se potrudili da malo pričuvaju mjesto, nego su izokretali i razvukli pečate pa me bacili u trošak.
I tako sad imam putovnicu (koja je u međuvremenu istekla) sa 5-6 pečata. Novu ne planiram vaditi jer za sada ne planiram putovanje u zemlju gdje ne mogu otići sa osobnom iskaznicom.
Plaća se 40-tak € za redovno izdavanje (mislim da je rok 5-6 tjedana), ili oko 55€ za ubrzani postupak (taj sam ja izabrao nedavno za novu osobnu iskaznicu) i navodno se izda u roku 72 sata, a u praksi dođe tokom tjedna.
Ja sam svoju putovnicu zadnji puta vadio neposredno pred ulazak RH u EU, iako je važila još četiri godine. Problem je bio u tome što je bila do kraja ispečatirana, a ovi biseri na granici kad su vidjeli zadnje dvije stranice nisu se potrudili da malo pričuvaju mjesto, nego su izokretali i razvukli pečate pa me bacili u trošak.
I tako sad imam putovnicu (koja je u međuvremenu istekla) sa 5-6 pečata. Novu ne planiram vaditi jer za sada ne planiram putovanje u zemlju gdje ne mogu otići sa osobnom iskaznicom.
Goran9030 ::Putovnica/pasoš se kod nas izdaje u MUP-u, potrebno je doći u policijsku postaju u mjestu prebivališta (ali nešto se pisalo da su omogućili odlazak i u neku drugu koju odabereš kako bi se smanjile svakodnevne velike gužve).
Osobna iskaznica = licna karta? Mi ovde imamo spacijalne licne karte koje vaze za putovanje u zemlje EU. Isto se vadi u policiju i kosta kao pasos pa zato puno njih to ne koriste.
Prednost stime je da ne zauzima toliko mesta kao pasos i da je plastificiran i nije ositljiva.
SveJug- Poručnik
Ta opcija postoji i ovdje, izgleda slicno, kosta duplo manje.
Vazi za putovanja u Meksiko, Kanadu, Bermuda i Karibe.
Izdaje se isto na deset godina.
Treba napomenuti da vazi samo za putovanje kopnom ili vodenim putevima.
Za na jeroplan mora "pravi" pasos.
Vazi za putovanja u Meksiko, Kanadu, Bermuda i Karibe.
Izdaje se isto na deset godina.
Treba napomenuti da vazi samo za putovanje kopnom ili vodenim putevima.
Za na jeroplan mora "pravi" pasos.
SveJug likes this post
Osobna iskaznica je isto što i lična karta.
Kao i u bivšoj državi, svatko stariji od 18 godina je morao i mora imati ausvajs.
Uglavnom, kod nas sve manje ljudi koristi putovnice/pasoše ako ne putuju van Europe (tu ne mislim samo na EU).
Mislim da nama putovnica/pasoš treba za Tursku i (eventualno) Ukrajinu. Sve druge europske zemlje su nam dostupne sa ovim komadom plastike. Jedini problem je u tome što se prije izdavao na 10, a sada kao i vozačka samo na 5 godina.
Nisam siguran kakvo je stanje sa Rusijom i Bjelorusijom u smislu sadašnje situacije - moguće je da trebamo pasoš/putovnicu.
Ne znam kakvo je stanje za državljane Srbije. Za državljane Makedonije znam da mogu sa osobnom/ličnom kartom ići u Srbiju i BiH, te Crnu Goru. Za EU moraju imati pasoš/putovnicu.
Kao i u bivšoj državi, svatko stariji od 18 godina je morao i mora imati ausvajs.
Uglavnom, kod nas sve manje ljudi koristi putovnice/pasoše ako ne putuju van Europe (tu ne mislim samo na EU).
Mislim da nama putovnica/pasoš treba za Tursku i (eventualno) Ukrajinu. Sve druge europske zemlje su nam dostupne sa ovim komadom plastike. Jedini problem je u tome što se prije izdavao na 10, a sada kao i vozačka samo na 5 godina.
Nisam siguran kakvo je stanje sa Rusijom i Bjelorusijom u smislu sadašnje situacije - moguće je da trebamo pasoš/putovnicu.
Ne znam kakvo je stanje za državljane Srbije. Za državljane Makedonije znam da mogu sa osobnom/ličnom kartom ići u Srbiju i BiH, te Crnu Goru. Za EU moraju imati pasoš/putovnicu.
SveJug likes this post
Strana 14 od 14 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14
Strana 14 od 14
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu