JNA bili smo vojnici
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

unipolarni svet

+5
SveJug
Goran9030
arcibald01
Doktor Živago
Dario
9 posters

Strana 3 od 40 Prethodni  1, 2, 3, 4 ... 21 ... 40  Sledeći

Ići dole

unipolarni svet - Page 3 Empty Re: unipolarni svet

Počalji od Pera 22.05.23 20:24

Ima kockanja, ima vizionarstva, ima pameti, ima svega pomalo.
Ono sto sam rekao za prvi milion, ne mora da bude prljavo. Ali, tesko je doci do (i uz svu inflaciju) do te cifre u banci. Posteno ili ne, valja se naraditi za te pare. A posle toga, pare rade za tebe. Prosjecan (godisnji) licni dohodak u US je oko $58,000. (prije poreza).
Prosjecni povrat na investicije na berzi je oko 10%. E sad, to nije garantovano. Nekad bude mnogo bolje, nekad se bogami i crkne. Bilo kako bilo, uz malo srece (i pameti) na onaj prvi milioncic zaradjen na bausteli i ulozen na berzu, godisnje kapne i do sto hiljadarki. Ako covjek nije proklet i trosi disciplinovano, moze da ne radi do kraja zivota. Naravno, glavnicu pomalo jede inflacija ali moze se izdrzati.
Ne mora berza, mogu se za te pare kupiti par nekretnina (za gotovinu) i onda kapa kirija a vrijednost nekretninama vrlo rijetko pada, obicno (u najmanju ruku) ide malo ispred inflacije. Znam par ljudi koji su radili po dva-tri posla da kupe prvu kucu (lokal, stovariste) za izdavanje. Klosari sjedili po kafanama, ispijali pivcuge i zajebavali se na njihov racun. Sad imaju deset-petnaest i setkaju se od kafane do kafane po citav dan dok ostali i dalje grbace.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 1419
Član od: : 30.04.2023

Goran9030, Dario, Doktor Živago and SveJug like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dario 22.05.23 21:13

Pera ::Ima kockanja, ima vizionarstva, ima pameti, ima svega pomalo.
Ono sto sam rekao za prvi milion, ne mora da bude prljavo. Ali, tesko je doci do (i uz svu inflaciju) do te cifre u banci. Posteno ili ne, valja se naraditi za te pare. A posle toga, pare rade za tebe. Prosjecan (godisnji) licni dohodak u US je oko $58,000. (prije poreza).
Prosjecni povrat na investicije na berzi je oko 10%. E sad, to nije garantovano. Nekad bude mnogo bolje, nekad se bogami i crkne. Bilo kako bilo, uz malo srece (i pameti) na onaj prvi milioncic zaradjen na bausteli i ulozen na berzu, godisnje kapne i do sto hiljadarki. Ako covjek nije proklet i trosi disciplinovano, moze da ne radi do kraja zivota. Naravno, glavnicu pomalo jede inflacija ali moze se izdrzati.
Ne mora berza, mogu se za te pare kupiti par nekretnina (za gotovinu) i onda kapa kirija a vrijednost nekretninama vrlo rijetko pada, obicno (u najmanjuruku) ide malo ispred inflacije. Znam par ljudi koji su radili po dva-tri posla da kupe prvu kucu (lokal, stovariste) za izdavanje. Kolosari sjedili po kafanama, ispijali pivcuge i zajebavali se na njihov racun. Sad imaju deset-petnaest i setkaju se od kafane do kafane po citav dan dok ostali i dalje grbace.

Pa sad, teško ćeš od plaće uštedjeti milijun. Mnogi business počinje sa nekih 100k ili čak i manje. Ima onih koji otvore restoran za tu cifru, i šljakaju naravno, možda i čitava obitelj. I ima neku originalnu ideju koja pobudi interes pa nađe ulagače i proširi business, kasnije patentira i napravi još kasnije franšizu i ima milijune. Sa milijun ako se uleti bezglavo može brzo pasti jer se misli kako je uspjeh garantiran, ono, imam novca, ne može mi nitko ništa a ono se topi neprimjetno pa na kraju se završi do guše u dugovima.
Ja sam davno čuo jednu priču o Bosancu koji je radio u okolici Nürnberga, počeo sa motorkom pa je štedio novac pa je onda kupio više motorki i sam preuzeo posao i uposlio ove sa kojima je počeo raditi.
Drugi pak električar, tamo 1991 dao otkaz, kupio alat, kombi, našao par uposlenika i počeo renoviranje zgrada, električne instalacije. Nakon dvadesetak godina ima tri stambene zgrade koje izdaje i ostala mu još elektro firma. Kupio je zgrade u pravo vrijeme, nakon ujedinjenja, koštale ga možda sto tisuća komad. Uložio novca u renoviranje i danas svaku može prodati za dva, tri milijuna
Dario
Dario
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 864
Član od: : 29.04.2023

Goran9030 likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 22.05.23 21:26

Pa sad, teško ćeš od plaće uštedjeti milijun

Zbog toga sam i rekao, valja se dobro oznojiti za te pare.
I tacno je, ne mora se poceti sa milionom, moze i sa manje para. Moze se poceti investirati i sa hiljadarkom. Moze se podici i poslovni kredit ali banka trazi pristojno ucesce. Poenta je da i oni koji su milioneri samo zato sto su se rodili u porodici milionera, nekome su nekad i negdje pukla ledja da bi iduce generacije imale.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030, Dario and Doktor Živago like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 22.05.23 21:29

Sljaker ne moze biti milioner.od plate možda moze samo pristojno da zivi i nista vise.gledam nase ljude koji ceo zivot zove u inostranstvu i sta su oni stekli vise od mene NISta. Sta su proizveli i prosli u životu takodje nista
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Broj postova : 1734

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 22.05.23 21:46

"Sljaker" (ovdje) moze biti milioner ako pametno raspolaze sa parama.
Tacno je, od (pristojne) plate moze samo da se pristojno zivi i nista vise.
Problem je u tome sto pod "pristojnim zivotom" neki smatraju to sto kad dobiju platu zive kao da sutra ne postoji i iducu docekaju bez prebijene pare u dzepu. I jos su sretni ako se ne zaduze u medjuvremenu.
Zbog toga sam naveo rad, disciplinu, pametno ulaganje i naravno, treba malo i srece.
Evo jedan primjer. Ne tako davne 2001-e, Apple je izbacio prvi iPod. Za (ne malih) $399. Bila je to stvarcica koja se "morala imati". Oni koji su umjesto toga za istu svotu kupili akcije istoimene firme i ostavili ih na miru sve ove godine sjedili bi na $58,000 u 2019-oj, 160.000 u 2022-oj i (skoro pa) 200.000 zelembaca u ovoj godini. Toliko o kombinaciji vizija/sreca.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030, Dario and Doktor Živago like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 22.05.23 22:26

I sad mi ti pero reci da si ti zaradio 200 000 USD na taj nacin pa da ti verujem
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 22.05.23 22:31

Na zalost, ja nisam. Ali neki jesu.
Samo sam dao primjer, jedan od mnogih.
Ja sam sljak'o prvih deset godina, posle toga je kombinacija rad/ulaganja.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Doktor Živago and SveJug like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 22.05.23 22:38

Ko hoce da zaradi velike pare samo trgovina i finansije.zsto si Jevreji ma gde bili najbogatiji u svetu
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 22.05.23 22:43

vladimir ::Sljaker ne moze biti milioner.od plate možda moze samo pristojno da zivi i nista vise.gledam nase ljude koji ceo zivot zove u inostranstvu i sta su oni stekli vise od mene NISta. Sta su proizveli i prosli u životu takodje nista

Zavisi gde "slakas" i kolika ti je plata za to. Ako pak bude i bonusa koje ne vadis a investiras na 10 godine, ta suma ti se udvostrucuje. Ili pak dobijes mogucnosti da kupis deonice za samo 2% kamate za prekovremeni rad koje jos nisi izkoristio.

Nije to neki rizik sa berzom vec mogucnost koje ti firma pruza.
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150
Bedž zasluga za forum 150

Broj postova : 2134

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dario 22.05.23 22:46

Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk, Trump, Ecclestone, Steve Jobs, sve sami Židovi...
Dario
Dario
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 22.05.23 22:46

Nekad ti ne treba ni mnogo pameti.
Evo primjer iz zenine firme. Za penzioni fond radnici (ako hoce) ulazu procenat svoje zarade. Firma na taj iznos daje istu svotu (do 6%)
Evo sta to u brojevima znaci: (uzecemo okruglu cifru za jednostavnije racunanje)
Radnik zaradjuje $100,000. godisnje. I izdvaja u svoj penzioni fond 6%. Znaci 6,000.
Firma na to jos daje 6,000.
Radnik izdvaja 3% Znaci, 3,000.
Firma daje jos 3,000.
Radnik izdvaja 8% (8,000).
Firma staje na 6,000.
U prevodu, za dvadeset godina rada ako si ti izdvojio 120,000 jos toliko dao ti je poslodavac.
Istina, nisu sve firme iste. Negdje ne daju nista, negdje ima i puno bolje.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030, Doktor Živago and SveJug like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 22.05.23 22:46

U ostalom, neko od dinara stvori milion a nekome od milion ostane samo dinar.

Zavisi kako ti se onaj od gore osmehne.
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Goran9030, Dario, Doktor Živago, Pera and vladimir like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 22.05.23 22:47

Dario ::Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk, Trump, Ecclestone, Steve Jobs, sve sami Židovi...

Da ne nabrajamo sve one Zidove iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara... Laughing
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Dario and Doktor Živago like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dario 22.05.23 22:48

Pera ::Nekad ti ne treba ni mnogo pameti.
Evo primjer iz zenine firme. Za penzioni fond radnici (ako hoce) ulazu procenat svoje zarade. Firma na taj iznos daje istu svotu (do 6%)
Evo sta to u brojevima znaci: (uzecemo okruglu cifru za jednostavnije racunanje)
Radnik zaradjuje $100,000. godisnje. I izdvaja u svoj penzioni fond 6%. Znaci 6,000.
Firma daje jos 3,000.
Firma staje na 6,000.
U prevodu, za dvadeset godina rada ako si ti izdvojio 120,000 jos toliko dao ti je poslodavac.

U Njemačkoj slično. Osim toga, doprinosi za mirovinu se ne oporezivaju i ukoliko se doplaćuje još uz to privatna mirovina isto tako, ne plaća porez na to
Dario
Dario
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dario 22.05.23 22:50

Pera ::
Dario ::Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk, Trump, Ecclestone, Steve Jobs, sve sami Židovi...

Da ne nabrajamo sve one Zidove iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara... Laughing

A tek kineski Židovi, ti su puni ko brod

unipolarni svet - Page 3 0b599b76-0001-0004-0000-000001261611_w1600_r1.4997604216578821_fpx50_fpy45
Dario
Dario
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od SveJug 22.05.23 22:51

Dario ::
Pera ::Nekad ti ne treba ni mnogo pameti.
Firma daje jos 3,000.
Firma staje na 6,000.

U Njemačkoj slično. Osim toga, doprinosi za mirovinu se ne oporezivaju i ukoliko se doplaćuje još uz to privatna mirovina isto tako, ne plaća porez na to

Investiranje u penzijski fond se odbija u porezkom obracunu i oporezuje se kada se to koristi.
SveJug
SveJug
Poručnik
Poručnik
BOF
Bedž Osnivača Foruma
BZF150

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 22.05.23 22:59

SveJug imao si priliku da upoznad mog bivšeg gazdu Edina covek u Swe milioner a u dusi ostao onaj isti slepac iz Bosne. Mene nasao da izradi za tri subote sto sam radio i da mi neplati valjda misli da ce se obogatiti ili sta vec. Meni te tri subote neplaćene nista u životu ne znaci to su nikakve pare
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 22.05.23 23:01

Kombinacija da se zaradi bez podmetanja ledja ima milion.
Ja godinama ima prijavljen LLC, ili ti u balkanskom kapitalizmo poznato kao d.o.o.
Odradim godisnje tri-cetiri poslica, cisto da pokazem neku aktivnost. I na kraju prikazem krompir. Jbg. bio Covid, pa Ukraina, pa inflacija... clown
Posteno platim godisnju dozvolu za obavljanje usluga ($200,) Na razne odbitke od poreza ostane mi jedno 3-4 hiljadarke. Smijesna cifra u svijetu biznisa, ali za desetak godina, nakupi se to.
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030, Doktor Živago and SveJug like this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 22.05.23 23:05

Evo ga i ovaj u Danskoj skupa mu plastična kesa od 4.25dkk otprilike 0.6 EUR jadnik sve sto kupi nosi u rukama.a zna da naplati popravku landrovera 20.000 dok 2800 EUR..
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dario 22.05.23 23:08

vladimir ::Evo ga i ovaj u Danskoj skupa mu plastična kesa od 4.25dkk otprilike 0.6 EUR jadnik sve sto kupi nosi u rukama.a zna da naplati popravku landrovera 20.000 dok 2800 EUR..

Kažu u Bosni, nije beg cicija, sto krava imo, crnu kavu pio. Ili, da nije cicija ne bi bio beg već raja
Dario
Dario
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030 likes this post

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dario 22.05.23 23:10

Pera ::Kombinacija da se zaradi bez podmetanja ledja ima milion.
Ja godinama ima prijavljen LLC, ili ti u balkanskom kapitalizmo poznato kao d.o.o.
Odradim godisnje tri-cetiri poslica, cisto da pokazem neku aktivnost. I na kraju prikazem krompir. Jbg. bio Covid, pa Ukraina, pa inflacija... clown
Posteno platim godisnju dozvolu za obavljanje usluga ($200,) Na razne odbitke od poreza ostane mi jedno 3-4 hiljadarke. Smijesna cifra u svijetu biznisa, ali za desetak godina, nakupi se to.  

Pa zar ti za tu svotu treba LLC? Veći depozit nego zarada.
Dario
Dario
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vladimir 22.05.23 23:19

Krećem ja busom za dansku i ulazi neki covek i moli za pare za bolesno dete sto sam imao dinara kod sebe to sam i dao a ostali koji zive i rade u danskoj i Swe ignorisu coveka Jos i mene ubedjuju da je nekakav prevarant.mozda jeste možda i nije sam Bog zna.
vladimir
vladimir
Poručnik
Poručnik
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Pera 22.05.23 23:20

Pa zar ti za tu svotu treba LLC? Veći depozit nego zarada.

Hehe, obrisi naocale. Kao prvo, nema tu depozita. Par stotina za registrovanje i onda godisnja lucenca.
Ne treba meni zarada. (iako, ostane i tu koji dinar) Meni treba nesto da izvucem poreske olaksice. Moja "firma" je na kucnoj adresi. Odredjeni procenat struje, vode, telefona i svih ostalih troskova oko kuce racuna se kao troskovi firme. Kad kupujem auto, kupim ga "za firmu". Kad kupim paket munsajna, barem flasa se otpise na "reprezentaciju"...
Zemljace, ne treba da ti crtam... Cool
Pera
Pera
Glavni administrator
Glavni administrator
BZF50
Bedž zasluga za Forum
BOF
Bedž Osnivača Foruma

Goran9030 and SveJug like this post